Конституційний суд визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття.

Таке рішення КС, прийняте 30 вересня, оприлюднив у п'ятницю голова суду Анатолій Головін.

Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

«Конституційний суд виходить з того, що визнання неконституційним закону 2222 у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття означає відновлення дії попередньої редакції норм Конституції, які були змінені, доповнені і виключені законом 2222», - говориться у рішенні КС.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено.

З поданням з даного питання до КС звернулися 252 народних депутатів, що входять у парламентську коаліцію.

У своєму поданні депутати просили визнати цей закон повністю неконституційним у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури його розгляду і прийняття.

На думку авторів клопотання, підставою для визнання закону №2222-ІV неконституційним у цілому є порушення встановленої Конституцією процедури його розгляду і прийняття, оскільки відповідний законопроект «Про внесення змін до Конституції України» з певними поправками був розглянутий і прийнятий Верховною Радою без обов'язкового в такому разі висновку КС про відповідність вимогам статтею 157 і 158 Основного закону. В ухваленому законі депутати затвердили ряд статей у новій редакції, відносно законопроекту, раніше погодженого з КС (№4180).

8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV, який передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років.

Чинна Конституція України прийнята 28 червня 1996 року. Внесені у 2004 році зміни в Основний закон набрали чинності у 2006 році.

Отже, Віктор Янукович отримав повноваження Леоніда Кучми. А Україна знову стала президентсько-парламентською республікою. Як це відіб'ється на нашій країні?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1391