Останнім часом депутати все пильніше придивляються до закону про вибори Президента України і знаходять у ньому недоліки. Цього разу в «немилість» потрапила графа «проти всіх» у виборчих бюлетенях. Деяким народним обранцям вона здалася зайвою.

Так, депутат від БЮТ Валерій Писаренко пропонує виключити з виборчого бюлетеня графи, що дозволяють виборцеві не підтримувати жодного кандидата на посаду Президента України.

Про це мовиться в проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються виборів Президента України», зареєстрованому у Верховній Раді.

Депутат вважає, що відмітка, поставлена виборцем у графі «Не підтримую жодного кандидата», має такі ж наслідки для визначення результатів голосування, як нез'явлення виборця на дільницю.

«Європейська практика свідчить, що відсутність такої графи у виборчому бюлетені сприяє заохоченню виборця до активного голосування і віддачі голосу за певного кандидата», - додав депутат.

У той же час у Центральній виборчій комісії вважають, що ухвалення закону про відміну графи «проти всіх» у виборчих бюлетенях, звузить виборчі права громадян.

«Оскільки, згідно існуючому закону, якщо ви візьмете визначення терміну «передвиборна агітація», це спонука виборців голосувати «за» або «проти» конкретного кандидата. Якщо ми відберемо у виборців можливість агітувати проти певного кандидата, і на виборчій дільниці голосувати проти, то це, на мою думку, звузить зміст існуючих виборчих прав громадян», - зазначають у ЦВК.

Цікаво, що у разі ухвалення цього закону і відміни графи «проти всіх» після того, як виборчі бюлетені будуть надруковані, і в них печаткою буде скасована ця графа, але якщо бюлетені будуть надруковані без цієї графи, а Конституційний суд України визнає таке положення закону неконституційним, ЦВК доведеться передруковувати бюлетені.

Чи проголосує зараз Верховна Рада за відміну графи «проти всіх» - питання спірне. Проте де гарантії, що ці поправки не будуть проголосовані одразу ж перед виборами, й українці не будуть поставлені перед фактом?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1446