Зростання екстремізму в світі триває. Цим фактом стурбовані вже не тільки в наддержавах, а й в Україні: планується законодавчо закріпити поняття «екстремізм» і ввести кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність у вигляді позбавлення волі строком до п'яти років. Для цього вже розроблено відповідний законопроект «Про протидію екстремізму», автором якого є нардеп-регіонал Вадим Колесніченко.

У цьому проекті закону не тільки визначається поняття екстремізму, але і пропонується схема боротьби з ним. Зокрема, на думку розробника цієї законоініціативи, екстремізмом слід вважати діяльність фізичної особи чи організації, спрямовану на насильницьке захоплення влади або незаконне втручання в діяльність органів влади, посягання на основи конституційного ладу і національної безпеки.

Якщо законопроект буде проголосований і набуде чинності, то екстремістською діяльністю вважатиметься перешкоджання законній роботі державних органів, органів місцевого самоврядування, виборчих комісій, громадських і релігійних об'єднань чи інших організацій, посадових осіб зазначених органів, комісій, об'єднань чи організацій, вчинене із застосуванням насильства або загрозою його застосування.

Документ передбачає кілька етапів боротьби з екстремістською діяльністю. Першим етапом буде винесення попередження громадській організації, діяльність якої визнана екстремістською. Законопроект говорить, що попередження організації виноситиметься органами прокуратури.

Якщо протягом року з дня попередження будуть виявлені нові факти, які свідчать про наявність ознак екстремізму, то ця організація буде ліквідована, а її діяльність заборонена.
Для окремих осіб, які беруть участь у діяльності екстремістських організацій, також передбачено покарання - позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Відповідальними за дотримання цього закону будуть Міністерство внутрішніх справ України та органів місцевого самоврядування.

Чи потрібен окремий антиекстремістський закон України і чи не буде спокуси використовувати його для розправи з неугодними, ForUm поцікавився у експертів і політиків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21811