Міністерство закордонних справ Російської Федерації висловлює «рішуче неприйняття» висловів на адресу Росії першого заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка.

Як повідомляється на офіційному сайті МЗС РФ, сьогодні, 3 січня, Тимчасовий повірений в справах України в Російській Федерації Леонід Осаволюк був запрошений в МЗС Росії, «де йому було висловлено рішуче неприйняття висловів на адресу Росії першого заступника міністра закордонних справ України Бутейка, зроблені ним 2 січня 2006 року». «Його екскурси в історію і прогнози щодо майбутнього Росії виглядають безглуздими для дипломата такого високого рангу і є неприйнятними для російсько-українських відносин», - підкреслює МЗС РФ.

Як наголошується у повідомленні, була «також відзначена некоректність і безпідставність слів українського дипломата про, нібито, економічний тиск, що чиниться на Україну з боку Росії з метою її дестабілізації. У зв'язку з цим з російської сторони підкреслювалося прагнення Росії до підтримання дружніх відносин з Україною на основі принципів ринкової економіки і взаємної вигоди», передає «УНІАН».

Бутейко 2 січня в ефірі «5-го каналу», зокрема, заявив, що у разі непідписання угоди про поставки газу на 2006 рік, згідно з українсько-російськими домовленостями, ціна на паливо залишається старою, тобто, 50 доларів за тисячу кубометрів. Він також відзначив, що «Газпром» стане контрабандистом, якщо не підпише угоду про транспортування газу до Європи.

За словами Бутейка, з правової точки зору, російська сторона, яка зменшила поставки газу в країни Європи, «поводиться, в даному випадку... «Газпром», як той, хто називається «на великій дорозі». Тому що вона транзитує цей газ без нашої згоди, а перевезення товару без згоди держави називається контрабандою. І ось така велика офіційна могутня структура як «Газпром» займається контрабандою».

Крім того, перший заступник міністра закордонних справ України заявив, що заяви представників «Газпрому» про нібито крадіжку російського газу Україною є безвідповідальними і такими, що порушують міжнародне право. За словами Бутейка, «є цивілізовані правила поведінки. Вони сформульовані в Хартії «Обов'язків і прав держав» ООН. Згідно пункту 6-у цієї Хартії, «держави зобов'язані розвивати свої торгові, економічні відносини на основі стабільних і справедливих цін». І в цій справі, безперечно, російська сторона є порушником цієї норми».

Також Бутейко заявив, що в розв'язаній Москвою проти Києва газовій війні втратить і сама Росія. За його словами, «безперечно, що і Росія втрачатиме від того, що вона не постачає газ, адже механізми ринкові працюватимуть у цій сфері». За словами Бутейка, однозначно, «потрібно дивитися на цю трубу туди до кінця. Якщо ми йдемо до сибірських свердловин, то ми бачимо, що там будуть змушений зупиняти ці свердловини», а це пов'язано з технологічними проблемами і означає втрату робочих місць, «і змінюватиметься сприйняття, довго це тривати не може».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

563