Україна створила оперативний штаб для вирішення можливих проблем, викликаних скороченням поставок газу російським монополістом «Газпромом».

Як повідомляється на урядовому порталі, штаб очолив прем'єр-міністр Юрій Єхануров. До складу штабу також ввійшли перший віце-прем'єр Станіслав Сташевський, міністри відповідних відомств і керівництво «Нафтогазу України».

Як повідомляють у штабі, для потреб комунальної сфери і населення природний газ і інші енергетичні ресурси постачатимуться в належному об'ємі, передає «УНІАН».

Також для термінового і оперативного інформування громадськості щодо ходу переговорів і ситуації з газопостачання в Україну створюється оперативний Інформаційний центр. В Центр надходитиме інформація з Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента, інших центральних органів виконавчої влади і НАК «Нафтогазу».

Орієнтовно з 3 січня 2006 року о 12 і 17 годині в прес-центрі Кабінету Міністрів України проходитимуть брифінги офіційних представників влади і громадських експертів з представниками ЗМІ.

Головна мета Центру – оперативно інформувати громадськість про розвиток подій навколо газового питання.

Україна і Росія вже декілька місяців не можуть узгодити принципи транзиту російського газу через територію України (близько 130 млрд. кубометрів газу на рік до Європи) і схему оплати цього транзиту, оскільки Москва запропонувала Києву перейти від діючої схеми бартерних розрахунків до оплати грошима за європейськими тарифами.

Україна згодна на підвищення цін, перехід на прозорі і ринкові принципи транзиту і його оплати, проте наполягає на поетапному підвищенні цін протягом 2006-2009 рр. Переговори затяглися, і 14 грудня заступник голови Правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що Росія не продаватиме газ Україні за ціною 160 доларів за тисячу кубометрів, а нова ціна складатиме 220-230 доларів.

31 грудня 2005 року між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» відбулися переговори щодо умов надання послуг з транзиту російського газу і оплати за них в 2006 році. Всі вимоги російської сторони, висловлені під час переговорів, були прийняті українською стороною.

В результаті переговорів була досягнута домовленість про те, що в першому кварталі 2006 року умови транзиту російського газу і оплати за нього залишаться такими , як і в 2005 році. Проект угоди, в якому передбачався перехід на ринкові принципи оплати за газ з 2 кварталу 2006 року, був направлений російській стороні 31 грудня о 23.09 за московським часом.

Не дивлячись на це, 1 січня 2006 року о 10.00 на передавальних пунктах газу ГВС Валуйки Бєлгородської області постачання газу було припинене повністю, а на ГВС Сохранівка і Суджа – скорочено. Через низку транзитних маршрутів газ не подається.

При цьому скорочені і об'єми газу, призначеного для забезпечення транзиту до Європи.

Загальне скорочення об'ємів постачання газу становить 187 млн. кубічних метрів на добу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

758