Сьогодні у другій половині дня можуть продовжитися українсько-російські переговори щодо газового постачання.

Про це повідомив 2 січня в інтерв'ю Першому Національному каналу українського телебачення міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

Він відзначив, що Президент України Віктор Ющенко постійно пропонує, щоб переговорний процес між Україною і Росією не переривався, «щоб він продовжувався», передає «УНІАН».

За словами Тарасюка, «наполегливість української сторони увінчалися успіхом, і російська сторона погодилася на продовження перемовин».

Як повідомляв ForUm, 2 січня Ющенко заявив, що Україна має намір продовжити переговори з Росією з газового питання. «Я хочу ще раз офіційно сказати: українська сторона не виходила і ніколи не вийде з переговорного процесу. Я хочу звернутися сьогодні до Президента Росії Володимира Путіна, щоб він дав відповідні політичні директиви, щоб російська сторона, «Газпром» повернувся до столу переговорів», – сказав Ющенко. Президент констатував, що запропонована сьогодні Україні ціна на газ є неприйнятною, оскільки не має «економічного обґрунтовування». «Вона не може бути предметом обговорення», – сказав глава держави. Він підкреслив, що в цьому випадку позиція російської сторони може тлумачитися як «некоректне ставлення до українського споживача», враховуючи набагато нижчу ціну на російський газ на суміжних з Україною ринках.

Україна і Росія вже декілька місяців не можуть узгодити принципи транзиту російського газу через територію України (близько 130 млрд. кубометрів газу на рік до Європи) і схему оплати цього транзиту, оскільки Москва запропонувала Києву перейти від діючої схеми бартерних розрахунків до плати грошима за європейськими тарифами.

Україна згодна на підвищення цін, перехід на прозорі і ринкові принципи транзиту і його оплати, проте наполягає на поетапному підвищенні цін протягом 2006-2009 рр. Переговори затяглися, і 14 грудня заступник голови Правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що Росія не продаватиме газ Україні за ціною 160 доларів за тисячу кубометрів, нова ціна становитиме 220-230 доларів.

31 грудня 2005 року між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» відбулися переговори щодо умов надання послуг з транзиту російського газу і оплати за них в 2006 році. Всі вимоги російської сторони, висловлені під час переговорів, були прийняті українською стороною.

В результаті переговорів була досягнута домовленість про те, що в першому кварталі 2006 року умови транзиту російського газу і оплати за нього залишаться такими, як і в 2005 році. Проект угоди, в якому передбачався перехід на ринкові принципи оплати за газ з 2 кварталу 2006 року, був направлений російській стороні 31 грудня о 23.09 за московським часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

726