Президент України Віктор Ющенко і Президент Польщі Лех Качинський під час телефонної розмови обговорили українсько-польські двосторонні відносини, а також українсько-російські і польсько-російські відносини у сфері енергетики та газопостачання.

Як повідомляє прес-служба Президента України, Ющенко проінформував Президента Польщі, що українська сторона повністю виконує міжнародні зобов'язання і забезпечує безперебійний транзит газу в країни Західної Європи, мобілізуючи для цього власні резерви.

Ющенко повідомив також, що вже через дві години після того, як російська сторона відновила газопостачання, в повному обсязі відновлені поставки блакитного палива європейським споживачам, передає «Інтерфакс-Україна».

У свою чергу Качинський повідомив, що у вівторок, 3 січня, газове питання обговорюватиметься під час засідання польського уряду.

Розмова тривала понад 30 хвилин.

Як раніше повідомляв ForUm, 2 січня, Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна з початку 2006 року забезпечує безперебійний транзит газу в країни Західної Європи.

«Україна з 1 січня, не одержуючи жодного кубометра газу з Росії як плату за транзит, сьогодні взяла на свої плечі всі витрати з транзиту газу до Західної Європи», – сказав глава держави.

Нагадаємо, і Росія і Україна неодноразово запевняли європейських партнерів, що конфлікт не приведе до якихось наслідків для третіх країн.

На 4 січня в Брюсселі намічена нарада представників країн Євросоюзу, щодо ситуації навколо транзиту російського газу через Україну. Як повідомив представник Єврокомісію Амадеу Альтафаж Тардіо, така можливість «передбачена директивою Єврокомісії від 2004 року і припускає обговорення питань, пов'язаних з постачанням в Європу природного газу».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

838