Простого рішення у врегулюванні важкої ситуації з поверненням валютних кредитів не існує, а обіцянки щодо реструктуризації боргів є популізмом. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи у Верховній Раді, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Ми з НБУ думаємо, як допомогти цим людям, тому що в цій ситуації є причинно-наслідковий зв'язок. Люди взяли кредит - не повернули його, а якщо його не повернули, то у банку немає грошей. А якщо у банку немає грошей, то йому нічим виплачувати депозити. Точно так само, якщо взяли і не повернули кредит, то банку нічим видавати новий кредит. Саме тому простого рішення тут немає. Можна ухвалити закон і написати, щоб поставити для всіх курс 1 до 5, але це ж брехня, це голий популізм, тому що тоді ми не віддамо депозити, тоді ми не дамо кредити», - зазначив він.

У той же час прем'єр запропонував інші шляхи виходу з ситуації, зокрема впровадження механізму повернення валютних кредитів шляхом різноманітних розстрочок.

«Людям треба казати правду, що зараз ситуація складна. Зараз ми тримаємо курс на рівні 11,92. А за цих обставин він повинен був би бути вже, м'яко кажучи, удвічі більшим. Надалі ми будемо робити все, щоб стабілізувати курс і напрацювати механізм, щоб через розстрочки проводилося погашення, а також механізми захисту людей, банків і вкладників цих банків», - підсумував Яценюк.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні на площі Конституції біля Верховної Ради України проходить мітинг за конвертацію валютних кредитів, а також за введення мораторію на відчуження заставного майна.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171