Росії необхідно використовувати свій вплив з метою переконати проросійські сили в Україні скласти зброю. З такою заявою виступив президент США Барак Обама в ході спільної прес-конференції за підсумками переговорів з президентом Польщі Броніславом Коморовським.

За його словами, Захід може запровадити нові санкції стосовно Росії у разі дій, що заважають врегулюванню ситуації в Україні.

У той же час, зазначив він, Вашингтон виступає за добрі відносини з Москвою в разі дотримання нею міжнародних норм і побудови хороших російсько-українських відносин. «Росія - важлива країна з талановитим народом і величезною територією. Важливо, щоб вони відігравали вагому роль на світовій та регіональній арені», - зазначив Обама.

«Однак основні норми територіальної цілісності, суверенітету та свободи, можливості вибору майбутнього своєї країни - наріжний камінь миру і безпеки», - додав він. «Ми не тільки хочемо хороших відносин з Росією, але й очікуємо хороших російсько-українських відносин», - зазначив президент. «Ми не хочемо погрожувати Росії. Ми вважаємо, що у РФ є право на свої інтереси у зв'язку з подіями на сході України, але норми територіальної цілісності повинні поважатися», - підкреслив Обама, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

«Якщо Росія дотримуватиметься міжнародних норм, то буде (вестися), співробітництво РФ з НАТО, а там, де вони будуть порушуватися, НАТО стане на їх захист», - підкреслив американський лідер. «Якщо ми побачимо відповідальні кроки Росії у найближчі місяці, то можна буде спробувати відновити втрачену за останній рік довіру», - сказав він.

Президент також заявив, що кожна країна - член НАТО має зробити свій внесок у зміцнення потенціалу альянсу, і додав, що домагатиметься від конгресу США виділення $1 млрд на розміщення в Європі додаткової американської військової техніки та проведення більшого кількості військових навчань.

У свою чергу, президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що «весь західний світ зацікавлений у формуванні хороших відносин з Росією». Польща також зацікавлена в нелегкому процесі примирення з Росією, незважаючи на болючі факти історії. Щоб це співробітництво розвивалося, необхідна відмова Росії від використання сили в контактах з сусідами», - вважає Коморовський.

Як раніше повідомляв ForUm, Росія закликала НАТО вимагати від Києва негайно припинити операцію на південному сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106