Уряд України закликає ЄС заблокувати будівництво «Південного потоку». Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи у Верховній Раді, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що напередодні президентських виборів були дві спроби терористичної атаки на українську ГТС.

«Нам вдалося запобігти жертвам і перериванню транзиту. Але ми прекрасно розуміємо, що такі спроби були націлені на дискредитацію української ГТС, переривання транзиту, а також на доказ нашим європейським партнерам, що Україна - нестабільна держава. Крім того, ці дії були спрямовані на легітимізацію «Південного потоку», - сказав він.

Після чого Яценюк закликав ЄС заблокувати «Південний потік».

«Ми вважаємо, що проект «Південний потік» - це проект, який націлений на збільшення енергетичної залежності Європи, відсторонення України від спільної енергетичної політики з ЄС, посилення позиції російського «Газпрому» в Європі. І він не має нічого спільного з енергетичною безпекою. Тому, ми закликаємо ЄС заблокувати «Південний потік». Україна - надійний транзитер. Ми виконували і будемо виконувати свої зобов'язання, якщо Росія не заважатиме», - заявив Яценюк.

Нагадаємо, член Єврокомісії з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що проект газопроводу «Південний потік» не просунеться, поки Росія не змінить свій курс щодо політичної кризи в Україні.

В Івано-Франківській області 12 травня о 19:45 під час проведення робіт з ліквідації витоку газу з газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» (ділянка 4266 км, Рожнятівський район) на відстані 30 м стався вибух біля наземного магістрального газопроводу високого тиску Богородчани-Долина (діаметр 1400 мм, тиск 50-54 Атм), який прокладений поруч.

За фактом вибуху розпочато кримінальне провадження.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221