Кабмін має намір реформувати НАК «Нафтогаз України» з метою більш ефективного використання української газотранспортної системи та залучення до співпраці західних інвесторів.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу у Верховній Раді зі звітом про енергетичну безпеку та фінансово-економічну політику уряду.

«Уряд прийматиме рішення з приводу реформування НАК «Нафтогаз». На базі НАК ми будемо створювати дві додаткові компанії, оскільки цього вимагає Третій Енергетичний пакет, Енергетична хартія і наше членство в Енергетичному співтоваристві. Україна створить публічне акціонерне товариство «Українська газотранспортна система», яке відповідатиме виключно за прокачування газу магістральними шляхами. По-друге, уряд створить ПАТ «Українські газові сховища», яке займатиметься виключно операціями з накопичення та відпуску з ПСГ природного газу всім суб'єктам і формам господарювання», - сказав прем'єр.

Також, за його словами, український уряд має намір тісно співпрацювати з ЄС і США в рамках реалізації інвестиційних проектів для розвитку ГТС.

«Що стосується ЄС і США, то ми пропонуємо загальний проект зі спільної експлуатації та модернізації української ГТС. Ми вважаємо, що європейські та американські інвестори повинні бути залучені і до модернізації, і до експлуатації ГТС. Саме для цього буде створюватися ПАТ «Українська ГТС», - пояснив Яценюк.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124