Повідомлення Слідчого комітету Російської Федерації не матиме жодних правових наслідків стосовно співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших учасників антитерористичних заходів в Україні, що діють у межах наданих повноважень. Про це йдеться в офіційній заяві ГПУ, поширеній сьогодні, 2 червня.

«Участь суб'єктів боротьби з тероризмом в антитерористичній операції (АТО) на території Донецької та Луганської областей здійснюється відповідно до положень національного законодавства України та норм міжнародного права, тому посилання на Женевську конвенцію «Про захист цивільного населення під час війни 1949 року є абсолютно недоречними», йдеться в заяві відомства.

Зокрема, у Генпрокуратурі заявили, що забезпечення конституційного порядку на цих територіях є прямим обов'язком держави згідно з Основним законом України, законами «Про засади національної безпеки України», «Про боротьбу з тероризмом» та іншими актами чинного законодавства.

«При цьому, апелювання російської сторони до норм міжнародного гуманітарного права викликає подив, враховуючи бездіяльність посадових осіб Російської Федерації, які фактично сприяють безперешкодному проникненню на територію України через кордон незаконних збройних формувань. Ці дії можуть мати ознаки сприяння міжнародному тероризму», - підкреслили в ГПУ.

На думку ГПУ, здійснюється відверта спроба замаскувати безпосередню участь окремих громадян Російської Федерації у злочинах, за якими органами прокуратури ведеться розслідування.

30 травня Слідчий комітет Російської Федерації порушив справу проти Збройних сил України за участь в антитерористичній операції в східних областях країни.

Нагадаємо, 15 квітня на півночі Донецької області почалася антитерористична операція.

2 травня в районі Слов'янська та Краматорська силами підрозділів МВС, Нацгвардії та армії почалася активна фаза антитерористичної операції, яка була призупинена напередодні та в день президентських виборів 25 травня.

26 травня АТО знову перейшла в активну фазу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88