Президент США Барак Обама зустрінеться з обраним майбутнім президентом України Петром Порошенком за три дні до його запланованої інавгурації, 4 червня у Варшаві.

Про це повідомив заступник радника з національної безпеки США Бен Роудз, повідомляє Радіо «Свобода».

За його словами, зустріч відбудеться у важливий час для того, щоб Обама підтвердив самому Порошенку, що Вашингтон вірний народові України.

Крім того, Роудз заявив, що США стурбовані правами кримських татар і повідомленнями про те, що ці права порушуються в окупованому Росією Криму. За словами чиновника, наскільки йому відомо, Польща запросила до Варшави у зазначені дні й деяких лідерів кримських татар, і вони братимуть участь в урочистостях разом із президентом США.

Білий дім повідомив також, що Обама не має ніяких планів зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним у ході візиту президента США в Європу наступного тижня, хоча обидва повинні бути присутніми на урочистостях у Франції з нагоди 70-ї річниці висадки десанту антигітлерівської коаліції в континентальній Європі під час Другої світової війни.

Як зазначає Радіо «Свобода», зустріч президента США з людиною, яку обрали главою держави, але ще не вступила на посаду, - вкрай незвичайний захід.

Інавгурація Порошенка на пост президента України має відбутися 7 червня.

3-4 червня у столиці Польщі святкується 25-та річниця перших частково демократичних виборів, які поклали край владі комуністів у цій країні. На урочистості, разом з іншими світовими лідерами, запрошено і Порошенка.

6 червня Порошенка запросили на урочистості до Франції, поряд з лідерами інших держав - учасників антигітлерівської коаліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216