Україна може втратити власний автопром. Через перебої з постачанням комплектуючих з Луганської та Донецької областей виникла загроза зупинки виробництва на автомобілебудівних підприємствах країни, йдеться в повідомленні асоціації «Укравтопром».

Перебої з комплектуючими зумовлені нестабільною обстановкою на сході України: блокпости і військові дії заважають безпечному та своєчасному транспортуванню. Знайти нових постачальників за короткий час складно. «Найчастіше вони постачали ексклюзивні деталі, на налагодження виробництва яких на інших підприємствах піде декілька місяців», - пояснює директор консалтингової компанії AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Наприклад, на Запорізький автомобілебудівний завод постачають комплектуючі 36 підприємств, які знаходяться у Луганській та Донецькій областях. Крім ЗАЗ, за словами директора департаменту маркетингу та економічного аналізу асоціації «Укравтопром» Георгія Овсянникова, постраждали «Богдан», Кременчуцький автоскладальний завод (КрАСЗ), Кременчуцький автомобільний завод (КрАЗ), «Еталон», «Часовоярські автобуси» та інші дрібні підприємства, які виробляють доукомплектацію спецавтомобілів, повідомляє «Капітал».

Проблема з постачанням комплектуючих може стати останнім цвяхом у труну українського автопрому. 18 квітня Україна скасувала утилізаційний збір, який не торкався українських автовиробників, писав раніше «Капітал». 14 квітня Україна знизила на третину - до 4,31-8,63 % - ставки спецмита на нові імпортні автомобілі, що зробило їх більш конкурентоспроможними порівняно з продукцією українського виробництва. А з 1 квітня Верховна Рада своїм законом підвищила вдвічі - до € 218 за шт. - акцизний збір на кузови для промислового складання автомобілів. У результаті вітчизняні виробники втратили останній мінімальний державний захист, а замість нього отримали додаткове фінансове навантаження, яка ставить під питання доцільність не тільки розвитку, але й збереження промислового виробництва автомобілів в Україні, йдеться в повідомленні «Укравтопрому».

У травні обсяг виробництва буде ще нижчим, ніж у квітні, прогнозують Овсянников і Омельницький. За даними асоціації «Укравтопром», у квітні 2004 р. виробництво на ЗАЗ упало порівняно з попереднім місяцем на 10,3 %, у корпорації «Богдан» - на 64,7 %, на заводі «Єврокар» - на 27,6 %. Загалом по галузі виробництво автомобілів та автобусів в Україні знизилося на 14,7 % і становила всього 4,7 тис. шт.

Рецептів виживання для вітчизняної галузі виробництва автомобілів не так уже й багато, каже старший аналітик інвестиційної компанії «АРТ Капітал» Олексій Андрейченко. Як правило, держава вводить якісь тимчасові обмежувальні заходи, які дозволяють знизити попит на імпортні автомобілі і тим самим збільшити на вітчизняні. «Це й намагався зробити попередній уряд України», - каже він. Випускати нові моделі вітчизняному автопрому немає сенсу, тому що він спеціалізуються на недорогих машинах, уточнює експерт. Нагадаємо, що в 2013 р. ЗАЗ реалізував 17,7 нових легкових автомобілів, що дозволило йому посісти друге місце на ринку за обсягами продажів.

У Росії для підтримки власної автомобільної галузі діють кілька заходів підтримки: імпортне мито на нові легкові автомобілі (спочатку 30 %, а у 2012 р. - 25 %. - «Капітал») та утилізаційний збір виключно для імпортних автомобілів, який діяв рік і чотири місяці, - розповідає начальник відділу аналітики російського аналітичного агентства «Автостат» Андрій Топтун. Він уточнює, що Росії під натиском Світової організації довелося ввести утилізаційний збір і для автомобілів вітчизняного виробництва, але російський уряд обіцяє компенсувати сплату цього збору податковими пільгами, фіндопомогою на науково-конструкторські роботи і т. д.

Від зупинки українських заводів можуть виграти імпортери автомобілів, які займаються ввезенням автомобілів бюджетного сегменту, зокрема китайського виробництва, прогнозує Овсянников. Але начальник відділу маркетингу компанії «Сі Ей Автомотів» (офіційний дистриб'ютор Chery в Україні) Павло Радукан зазначає, що запасів дилерів вистачить для задоволення низького попиту на найближчі два місяці. «Однак я сподіваюся, що проблеми в країні, як і з постачаннями комплектуючих, не затягнуться надовго. Але якщо це станеться, автозаводи напевно зможуть переорієнтовуватися на інших постачальників комплектуючих», - підсумовує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219