Україна може перейти межу щодо суми зовнішніх позик зовнішніх кредитів уже на початку 2015 року. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на брифінгу заявив екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

«Наші зовнішні позики все ще дуже малі, навіть за стандартами ЄС. Вони не підійшли до критичної межі. Але якщо ми продовжуватимемо брати кредити, то вже на початку наступного року підійдемо до критичної точки», - вважає він.

При цьому Савченко нагадав, що жодна країна в світі, за винятком Румунії, не погашала свої зовнішні борги. «Наше завдання - не погашати кредити, а підтримувати раціональний баланс між рівнем зовнішніх позик і рівнем ВВП», - зазначив експерт.

Разом із тим він підкреслив, що потрібно правильно використовувати отриманий кредит, адже позики погашаються за рахунок зростання ВВП.

«Чим більше кредитів, тим більше зростання ВВП, хоча у нас ситуація інша - ми беремо великі кредити і цього року будемо мати -5% ВВП, тобто ми беремо позики для збільшення, а отримуємо мінус. Ті кредити, які збільшують ВВП, - це благо, а ті, які вирішують якісь нагальні проблеми, але ведуть до скорочення ВВП, - це великий мінус», - підсумував Савченко.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48