Від цькування ВЕТЕК страждає, перш за все, економіка України, запевняє Віталій Махінчук, юрист групи компаній Сергія Курченка.

Останнім часом ЗМІ рясніють найсуперечливішою інформацією про групу компаній Сергія Курченка ВЕТЕК та долю її підприємств в Україні (група керує в тому числі й медіахолдингом UMH, який видає Корреспондент). Керуючий партнер адвокатського об'єднання Gestors Віталій Махінчук відповів на запитання «Кореспондент» щодо ситуації довкола групи та її перспективи.

- Який стосунок ваше адвокатське об'єднання має до групи ВЕТЕК? Ви консультуєте її засновника Сергія Курченка?

- Ми є юридичним радником ЦК ВЕТЕК в Україні і представляємо групу в усіх спорах та у взаємовідносинах з державними органами. Інтереси особисто пана Курченка представляє відомий адвокат Андрій Федур.

Як адвокатів нас серйозно насторожує і лякає ситуація, що складається довкола групи, а також і її засновника. Останнім часом в ЗМІ та в офіційних джерелах силових відомств на адресу бізнесмена висуваються різні претензії. Вони є не тільки необґрунтованими та недоведеними, але й переносяться на всі підприємства, пов'язані з паном Курченком. Той тиск, якого зазнають сьогодні українські підприємства групи ВЕТЕК, тисячі їхніх працівників, є наслідком безвідповідальних і необґрунтованих заяв низки керівників силових відомств, цькуванням популістськи налаштованих інтернет-ЗМІ, які без розбору звалюють воєдино факти і домисли. З журналістської точки зору це непрофесійно, але в юридичній площині - просто неприпустимо.

- У чому ж офіційно звинувачують ВЕТЕК?


- У тому-то й справа, що офіційно ні в чому. Сьогодні ми майже щодня чуємо заяви в пресі щодо мало не шкідницької діяльності ДК ВЕТЕК й особисто пана Курченка, при цьому, скажу як адвокат, не існує жодного судового рішення або вироку, що дає підставу й право робити такі заяви.

Якщо до конкретних підприємств або особи є претензії, давайте розбиратися, а не вправлятися в епістолярному жанрі, як це особливо любить робити міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook. Але тоді це має бути розслідування, проведене за законом, а не фантазійні опуси, оформлені у вигляді офіційних заяв відомств.

- У чому ви бачите мету такого тиску?

- Інакше як політичним переслідуванням і спробою переділу власності в країні я це назвати не можу. Зусиллями деяких недобросовісних ЗМІ, за якими стоять великі олігархи, з ВЕТЕК усіма силами намагаються зробити винуватця всіх бід, щоб було на кому зосередити невдоволення громадян економічною ситуацією в країні. Влада багато говорить про відновлення економіки, але при цьому продовжує цькування власних підприємств. Де ви, приміром, бачили позитивний відгук про спробу ВЕТЕК запустити Одеський НПЗ, який простоював більше двох років, внести свій внесок у відновлення національної нафтопереробки? Про плани відновлення поставок трубопровідним транспортом? Таких відгуків просто немає. Поточній владі визнання досягнень компанії та її керівництва є невигідним.

Цілеспрямовано замовчується і соціальна сторона діяльності холдингу - наприклад створення робочих місць у кризовий рік. Все це намагаються розгромити, ще більше ускладнивши ситуацію в паливній галузі та економіці в цілому.

- Можливо, цього вимагає революційна ситуація?

- Ситуація вимагає наведення ладу і демократичних процедур. Особисто мені, людині, яка провела три місяці ночей на Майдані разом із колегами, дико й неприємно спостерігати, як нинішнє керівництво правоохоронних органів освоює методи старої влади, дозволяє собі використовувати гучні заяви, що йдуть врозріз із загальноприйнятим поняттям презумпції невинності. Причому всі ці голослівні заяви робляться публічно, навмисне розкручуються, як ніби їхні автори забувають, що це прямий тиск на людей, які ведуть досудове розслідування, на суддів, які будуть розглядати відповідні справи. Де ж тут демократія? Хіба за це ми стояли на Майдані, щоб перетворювати демократію на анархію, де немає ні судів, ні прав, ні захисту від свавілля, тим більше, що виходить від влади? Що взагалі може бути не безпечнішим за це?

- ВЕТЕК звинувачують у непрозорості схем. Як Ви це прокоментуєте?

- По-перше, що ви розумієте під непрозорістю? Для кого ці схеми повинні бути прозорими? Для конкурентів? Якщо угода законна, більше питань бути не може. Насправді група сама найбільше зацікавлена у прозорості своїх операцій: цього вимагають відносини з контрагентами - провідними світовими трейдерами, банками, які фінансують, регуляторами. Але як приватна компанія широку публіку (а з нею і конкурентів) група посвячує в деталі своїх операцій тільки в міру необхідності.

По-друге, ВЕТЕК ніхто ні в чому не звинувачує. Якщо не брати в розрахунок галас, розкручений в ЗМІ, жодних конкретних претензій до групи немає. А компанії й угоди, що мусуються в статтях про Курченка, до групи не мають жодного стосунку.

Так, від багаторазового повторення однієї і тієї ж інформації різними ЗМІ, можливо, і може виникнути відчуття її достовірності, але мені щось підказує, що мова йде не про банальну людську лінь, а про політичне замовлення.

- Поговоримо про бізнес групи. Яка на сьогодні юридична структура ВЕТЕК?

- Це вертикально інтегрований міжнародний нафтогазовий холдинг. При цьому хотілося б відзначити, що структура групи була побудована з нуля. Тобто ВЕТЕК це не якась група, що отримала в 2013 році нову назву, а нова структура, яка наповнювалася за рахунок внесків засновника і ринкових придбань.

- Хто керує групою?

- Команда професійних менеджерів з багаторічним досвідом у нафтогазовій галузі, кожен з яких відповідає за свій напрям або сектор роботи. Оскільки останнім часом група інтенсивно зростала, в компанію також було залучено значну кількість менеджерів середньої ланки з міжнародним досвідом роботи.

- Який статус Курченка в групі?

- Пан Курченко свого часу виступив засновником групи і зайняв посаду голови її наглядової ради. Наглядова рада холдингу - орган із управлінців вищої ланки, що визначає плани і стратегію розвитку компанії.

- Як події в країні позначилися на роботі групи?

- Через оголошене новою українською владою цькування на компанію та її керівника в цей момент діяльність нафтогазового напряму холдингу фактично паралізована. Одеський НПЗ був зупинений, люди в простої. Компанії медіахолдингу - бізнесу, який існує самостійно, окремо від інших напрямів - відчувають труднощі із зарубіжними платежами і зарубіжними контрагентами. На якій підставі?

Гравці одного з провідних футбольних клубів країни, харківського Металіста, і так схвильовані подіями в країні, але перебувають під враженням від наклепницьких заяв на адресу пана Курченка, президента клубу. Ми підтримуємо національний спорт?

Європейські компанії групи - торговельні та холдингові - перебувають під санкціями ЄС і Швейцарії, введеними щодо Курченка з подачі, ймовірно, нового Кабміну без жодних офіційних звинувачень. Нова влада, бачачи подібне, увійшли у смак і вважає абсолютно нормальним публічно оголошувати про масштабні арешти майна компаній за надуманими підставами або взагалі без таких.

Ця театралізована вистава для необізнаної публіки тепер підміняє нормальне розслідування, проведене за законом. Легітимності у результатів такого розслідування, відповідно, також ніякої не буде.

Ми вже бачимо, куди хилить тимчасовий Кабінет, нездатний вирішувати дійсно нагальні проблеми: оголошено про підготовку рішення Кабміну, що дозволяє виробляти позасудовий продаж арештованих активів. Нахабно ігноруються базові конституційні принципи - недоторканність приватної власності, презумпція невинності. Для мене як юриста це констатація повного розвалу правоохоронної системи. Ми стрімко скотилися в 1917 рік, коли без суду і слідства майно вилучалося в «народну власність».

Як ви розумієте, весь цей театр абсурду вкрай негативно позначається на підприємствах групи, трудових колективах та їхніх родинах. Однак керівництво групи робить все можливе, щоб операційні компанії продовжували працювати в штатному режимі. Нам потрібна працююча економіка, а не "зруйнуємо до основи, а потім...".

- Скільки співробітників працюють сьогодні в групі?

- Близько 5.000. На одному Одеському НПЗ працює понад 1.000 осіб. Ситуація довкола заводу, який жовта преса перетворила мало не у вороже підприємство, чинить сильний тиск на співробітників, які не мають жодного стосунку ні до корпоративних воєн, ні до політики, а хочуть лише нормально працювати і годувати свої сім'ї.

- Чи планує група купувати або продавати активи найближчим часом?

- Це швидше питання до власника. Наскільки мені відомо, ВЕТЕК дотримується озвученої раніше стратегії формування вертикально інтегрованої компанії, яка спеціалізується не тільки на нафтопереробці і володіє мережею АЗС та АГЗС. Якщо ситуація довкола компанії повернеться в правове поле, якщо нам дадуть спокійно працювати відповідно до норм законодавства, ВЕТЕК здатний створити тисячі робочих місць і принести в бюджет країни мільярди гривень. Якщо цькування триватиме - що ж, постраждає насамперед економіка України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132