В Україні знижується рівень реальної зарплати через зростання інфляції. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Якщо йдеться про зниження реальної зарплати, а не номінальної, значить, до цього призвело зростання інфляції. У цьому випадку впливає безпосередньо інфляційний чинник. Реальна зарплата вираховується так: номінальна зарплата ділиться на рівень інфляції. У квітні була висока інфляція, близько 3%», - сказав Юрчишин.

На рівень інфляції, на думку експерта, впливає курсовий обвал, що призводить до підвищення цін на імпортні продукти, а також опосередковано - військова ситуація в країні.

«Економіка зараз стагнує. Падіння промисловості становить близько 5%. За такого падіння важко очікувати, що зарплати в цих сферах зростатимуть. Стагнація не дозволяє економічній динаміці позначатися на зарплатах», - пояснює директор економічних програм Центру Разумкова.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, реальна заробітна плата в Україні у квітні 2014 року зменшилася на 2,7% порівняно з березнем поточного року та на 1,3% порівняно з квітнем 2013 року.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25