Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» перевіряє продажі скрапленого газу дочірньої компанії (ДК) «Укргазвидобування» за період з січня по квітень цього року. Наказ «Нафтогазу» про проведення перевірок «Укргазвидобування» підписав 23 травня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Результати перевірки повинні бути готові до 12 червня. Екс-керівник «Укргазвидобування» Олексій Тамразов заявив, що в березні-квітні ДК продала компанії «ВОГ Трейдинг» великі обсяги газу в обхід аукціонів за цінами істотно нижчими від ринкових.

Олексій Тамразов розповів, що «Укргазвидобування» почала продавати скраплений газ за прямими договорами ще в лютому цього року, коли він сам входив у її керівництво, займаючи посаду першого заступника голови правління. Продаж поза аукціоном була викликаний тим, що після припинення роботи «Першої незалежної біржі», через яку до цього продавався газ, у компанії накопичилися великі запаси. «У нас було близько 12 тис. т скрапленого газу у вагонах, і нікуди було його вантажити», - сказав він.

«Укргазвидобування» 25 лютого встановила ціну скрапленого газу в 9 780 грн за т, але ніхто не захотів тоді його купувати, оскільки потенційні покупці сумнівалися в законності угоди. «Скраплений газ вдалося продати через компанію «ЗНГК», яка купила близько 2 тис. т газу за тією ціною, взяла на себе ризики і почала відвантажувати газ», - сказав Тамразов. Він визнав, що ці продажі були порушенням закону, який вимагає продавати газ виключно через аукціони, але у компанії «Укргазвидобування» не було іншого виходу, повідомляє «Капітал».

На початку березня «Нафтогаз», який володіє 100 % «Укргазвидобування», призначив у компанію нове керівництво - головою правління став Сергій Костюк, а його заступником - Вадим Шленчак. За словами Олексія Тамразова, після приходу нового керівництва ціна продажу скрапленого газу за прямими контрактами була знижена до 7602 грн за т, при цьому єдиним покупцем скрапленого газу стала компанія «ВОГ Трейдинг», що входить в групу компаній Ігоря Єремеєва. Перший відкритий аукціон з продажу скрапленого газу «Укргазвидобування» провела 24 березня, продавши газ за ціною 8186 грн за т, другий - 9 квітня, встановивши стартову ціну продажу в 11 тис. грн за т. 16 квітня «Укргазвидобування» провела наступний аукціон, встановивши стартову ціну в 11,5 тис. грн за т, але для компанії «ВОГ Трейдинг» ціна весь цей час залишалася 7602 грн за т, стверджує екс-керівник ДК.

Екс-керівник «Укргазвидобування» також зазначив, що «ВОГ Трейдинг» з 27 березня перестав оплачувати закуплений газ і на 16 квітня борг становив 56 млн грн. «Але при цьому в договорах на продаж скрапленого газу було написано: 100 % передоплата. З 16 квітня минуло вже більше місяця, але претензій у зв'язку з неплатежами ніхто не пред'являє, юридичну роботу для повернення боргів ніхто не веде», - заявив Тамразов.

За оцінками екс-керівника «Укргазвидобування», збитки держкомпанії від продажу газу за низькою ціною становили близько 20 млн грн. «Капітал» звернувся за коментарями в компанію «ВОГ Трейдинг», але до моменту здачі статті відповіді не отримав. У ДК «Укргазвидобування» пояснили, що аукціони з продажу скрапленого газу не проводилися з 1 січня і у видобувних підприємств компанії накопичився критичний обсяг. «Назріла суттєва загроза зупинки видобутку газу, що спричинило б техногенну катастрофу, дефіцит газу для внутрішніх споживачів через подальшу зупинку підприємств. Щоб цього уникнути, нам довелося реалізувати скраплений газ за прямими договорами з покупцями», - повідомили в компанії. Ціна в цих договорах, за словами прес-служби «Укргазвидобування», була обумовлена середньою ціною імпортного скрапленого газу та обсягом, який необхідно було реалізувати: «Імпортний газ коштував на рівні 7500-7700 грн за т, газ «Укрнафти» - 8000-8300 грн за т».

Виконавчий директор Української асоціації скрапленого газу (УАСГ) Олег Широков підтвердив, що продаж газу поза аукціоном суперечить вимогам закону. Однак він зазначив, що «Укргазвидобування» продавала компанії «ВОГ Трейдинг» скраплений газ у період, коли гостро не вистачало потужностей для його зберігання.

УАСГ ще наприкінці березня заявляла, що необхідно ввести нові і прозорі правила на ринку скрапленого газу, зокрема, має запрацювати аукціонний комітет, визначені торговельний майданчик і механізм ціноутворення. При цьому УАСГ зазначала, що чинна постанова Кабміну про продаж скрапленого газу на аукціонах абсолютно не підходить для бізнесу, оскільки породжує корупційні схеми. Олег Широков повідомив, що хоча відтоді минуло 2 місяці, але аукціонний комітет так і не працює, немає спеціальних аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення, а проводяться тільки комерційні аукціони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187