На відміну від виборів президента, які не викликали особливих нарікань у спостерігачів та учасників виборчих перегонів, вибори депутатів Київської міської ради можуть перерости у великий скандал. Деякі кандидати вже заявили про фальшування підсумкових протоколів голосування, у зв'язку з чим готуються оскаржити їх у судовому порядку.

Координатор виборчих програм громадянської мережі «ОПОРА» у Києві Тарас Чмут вважає, що вибори в Київраду за кількістю порушень обійшли торішні довибори у Верховну Раду в проблемних округах. А саме ці вибори було прийнято серед спостерігачів до цього вважати найбільш «брудними», пише «Капітал».

«На всіх без винятку дільницях, в округах та комісіях фіксувалося переписування первинних протоколів без присутності спостерігачів, вивезення печаток з приміщень. Думаю, відповідальність за це лежить на всіх кандидатів у президенти, які формували склад окружних комісій», - сказав Чмут.

Адвокат Тетяна Монтян, яка на виборах у Київраду очолювала список партії «Спільна дія», скаржиться, що віддані за партію голоси були зараховані конкурентам. Сталося це на тих дільницях, де серед спостерігачів чи членів комісії були відсутні представники партії. «Я б назвала це донорством результатів. Елементарно купуються члени комісії, які потім роблять потрібний протокол. У першу чергу зараз голоси записують партії «Права воля України», «Батьківщині» та УДАР», - розповіла Монтян.

Її слова підтвердили виданню й інші учасники виборчої кампанії. У штабі Радикальної партії «Капіталу» заявили, що їхніми активістами були зафіксовані факти переписування протоколів із заниженням кількості голосів за партію на користь УДАРу на виборчих дільницях у Голосіївському та Дніпровському районах Києва. «Сигнали продовжують надходити, ми вже готуємо позови до суду для перерахунку голосів», - сказав співробітник прес-служби. Народний депутат Юрій Левченко («Свобода») зазначив виданню, що особисто зафіксував запис «чужих» 170 голосів кандидату від УДАРу на окрузі в Шевченківському районі.

Звісно, партії, яких підозрюють в отриманні «чужих голосів», усі звинувачення спростовують. Так, депутат Київради, член виборчого списку «Правої волі» Юрій Бондарєв сказав «Капіталу», що йому відомо про факти «донорства» результатів на користь інших політичних партій, але його партія не має до цього стосунку. «Це кримінально карається, але ніхто цього довести не зможе. Купували ми результати? Навіщо це потрібно, якщо у нас не більше 1% голосів?», - запевняє Бондарєв.

Глава фракції «Батьківщини» у Київраді Тетяна Меліхова сказала «Капіталу», що «партія чесно програла вибори», тому чужі голоси їм не потрібні. У свою чергу народні депутати фракції УДАР також запевнили видання, що вели кампанію у столиці чесно й заслужено виграли вибори.

Джерело «Капіталу», яке займалося організацією виборчої кампанії до Київради однієї з політичних сил, зазначило, що на цих виборах використовується традиційна технологія підробки протоколів. За його словами, короткостроковість виборчої кампанії не дозволила кандидатам провести якісну роботу з виборцями, тому боротьба за їхні голоси почалася вже під час підрахунку. Тобто, члени комісій домовляються про продаж певного відсотка голосів лідера або ділять між собою результати переможених. Найчастіше це відбувається «в дорозі», коли документи з виборчої дільниці відправляються у територіальну виборчу комісію.

Станом на вечір середи Київська міська виборча комісія, яка оголошує офіційні результати виборів у столиці, не отримала жодного підсумкового протоколу від окружних комісій. Член КМВК Анастасія Зернова підтвердила факти переписування первинних протоколів з результатами голосування, уточнивши, що це не є порушенням закону. «Це уточнені протоколи, в яких є технічні помарки або виправлення. Їх повертають на уточнення, при цьому результати фіксуються і після переоформлення не змінюються», - сказала Зернова, не змігши відповісти, коли міськвиборчком оголосить офіційні результати виборів. На її думку, затягування процесу підрахунку голосів пов'язане з браком людей у дільничних і територіальних комісіях.

Згідно із опрацюванням результатів 694 із 1082 виборчих дільниць, до Київради проходять вісім політичних партій - УДАР, «Радикальна партія», «Самопоміч», «Свобода», «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Нове життя» та «Єдність».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

70