Якщо Україна втілить у реальність свої наміри вийти з числа спостерігачів СНД, це може покласти на лопатки багато галузей української економіки. В цьому переконаний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Швидше за все, слідом за цим буде денонсований договір про зону вільної торгівлі з СНД, підписаний нашою країною у 2012 році,- пояснює експерт. - Цей документ є принциповим для багатьох галузей: легкого і важкого машинобудування, транспорту, аграріїв».

За його словами, не варто забувати, що більше третини всього українського експорту націлено на ринки СНД. «Звідти ж у нашу країну йде і до третини імпорту. Держави Співдружності купують у нас вагони, локомотиви, трансформатори електростанції - Україна вважалася лідером з виробництва електроенергетичного обладнання ще серед республік СРСР. Крім того, ми продовжуємо бути житницею на пострадянському просторі - в Білорусь, Казахстан, ту ж Росію та інші держави відправляються українські соняшникова олія, м'ясо птиці, яйця. В свою чергу ми завозимо з близького зарубіжжя продукцію легкої промисловості (одяг, взуття, товари народного споживання), будматеріали, обладнання, продукти», - зазначив Охріменко, пише «Взгляд».

«Договір про вільну торгівлю забезпечував безмитну торгівлю, знімав бар'єри. Якщо його анулюють, Україні доведеться торгувати з СНД на «загальних підставах», як чужинцю: країни Співдружності тут же піднімуть мито і введуть квоти на ввезення. Не готові до такого вітчизняні машинобудівники, аграрії та представники інших галузей можуть опинитися на межі розорення. Самі собі створимо колосальні проблеми», - вважає фахівець.

Втім, на думку експерта, Україна навряд чи піде на такий крок - вихід зі складу спостерігачів СНД.

«Поговорять-поговорять та й передумають,- прогнозує він. - Дійсно, СНД як політична організація не становить інтересу - вона слабка і безпорадна. Водночас економічні зв'язки - а вони уже встигли налагодитися, і хороші, - становлять для України величезну цінність», - вважає він.

Нагадаємо, вчора заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський заявив, що Україна почала процедуру виходу зі Співдружності Незалежних Держав (СНД). «СНД виявилася безпорадною, - пояснив дипломат. Тому я підтверджую слова секретаря РНБО про те, що вчора ми почали розглядати питання про вихід України з СНД».

У той же час Лубківський визнав, що цей процес буде тривалим. Як уже повідомлялося раніше, Україна зможе вийти з СНД не раніше ніж через рік після початку процедури.

Що втратить і чого набуде Україна, посварившись з СНД:

ВТРАТИТЬ:
- Широкі торговельні зв'язки на ринках держав Співдружності (більше 1/3 обсягів усього експорту і 1/3 імпорту)

- Перспективу скасування будь-яких експортних мит для своїх товарів

- Спільні великобюджетні проекти в авіакосмічній галузі (Україні самостійно їх не осилити)

- Десятки тисяч робочих місць, створених на спільних підприємствах, а також на підприємствах, що працюють на експорт у СНД

- З полиць магазинів зникнуть недорогі й досить якісні товари (одяг, взуття, косметика тощо), що імпортуються з СНД.

 
НАБУДЕ:
На міжнародній арені - статус держави, яка остаточно зреклася радянського минулого.
ДО РЕЧІ:
З моменту існування СНД цю організацію очолювали багато держав: Росія, Білорусь, Туркменістан, Молдова, Таджикистан.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48