ЄС пропонує Україні частково оплатити поставки за період з квітня, щодо якого зберігаються розбіжності стосовно ціни на газ. Про це повідомив сьогодні єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

«Ми повинні знайти рішення у найкоротші терміни, тому Єврокомісія пропонує Росії виробити ціну на газ (для України), підтверджену реаліями ринку. У той же час, Україна має сплатити рахунки за газ, щодо яких немає розбіжностей. Єврокомісія пропонує Україні також погасити половину суми за період з квітня, щодо яких є розбіжності, і сплатити залишок потім, коли рішення щодо ціни буде знайдено. Це дозволить вирішити проблему лише частково, але нам потрібно рухатися вперед», - заявив він, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

За словами Еттінгера, Росія та Україна на трьохсторонніх консультаціях «зняли всі розбіжності щодо ціни та обсягів поставленого газу за період з листопада по березень».

«Відкритим залишається питання про ціни за квітень і травень», - зазначив він.

Єврокомісар підкреслив, що розв’язання суперечки про ціни на енергоносій між Україною і Росією є «життєво важливим для Євросоюзу, щоб забезпечити безперебійний транзит газу».

Нагадаємо, російський газовий монополіст «Газпром» відправив офіційне повідомлення Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» про перехід на передоплату і виставив попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 млрд доларів, виходячи з ціни на російський газ в 485,5 долара за 1 тис. куб. м.

«Газпром» зазначив, що прострочений борг «Нафтогазу» наразі становить 3,508 млрд доларів і це є досить вагомою й об'єктивною причиною для застосування відповідного положення контракту про передоплату. Україна готова погасити в 10-денний термін борг за російський газ у разі повернення до $268/тис. куб. м.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що якщо до 29 травня між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» не будуть підписані договори про зниження ціни на природний газ для України, то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53