Голова Держдуми Сергій Наришкін відправив листа спікеру Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер, в якому висловив здивування, що в ПАРЄ не бачать схожості між Євромайданом і руйнівними сценаріями «арабської весни».

У документі політик пояснює, що вперше змушений опублікувати своє послання в пресі, «щоб бути почутим», передає «ИТАР-ТАСС».

Цей захід, за його словами, свідчить насамперед про те, що «інформаційна істерія досягла в Європі свого апогею, а офіційні способи доведення позиції, як і процедури обговорення питань у ПАРЄ, втратили довіру».

«Треба бути не тільки глухими (що з успіхом демонструє асамблея), але й абсолютно сліпими, щоб не бачити подібності між запуском київського Євромайдану і настільки ж руйнівними сценаріями на площах горезвісної «арабської весни», - пише Наришкін.

Голова Держдуми «наполегливо просить не нагнітати пристрастей біля самого кордону Євросоюзу». «Це небезпечні ігри, особливо якщо користуватися самими лише «зручними» фактами і дезінформацією», - застеріг він.

«Замість цього треба було ще в січні-лютому втихомирювати у Києві націоналістів і вимагати очищення Майдану від бандитів. А в березні - їхати не стільки в гості до новоявленої київської влади, скільки в міста сходу України, - наголосив Наришкін. - І уважніше вивчати там ситуацію, більше зустрічатися з людьми». «Не кажучи вже про особисту присутність під час референдуму в Криму», - додав він.

Наришкін закликає провести «термінові міжпарламентські консультації щодо української проблеми», в яких «Росія повинна брати участь».

У своєму посланні він висловив упевненість, що «з усіма вже допущеними помилками шанс на відновлення громадянського миру в Україні є». «І його не можна упустити. Але повторю: зробити це без участі Росії не вдасться», - попередив він.

У зв'язку з цим голова Держдуми вважає дуже важливим «відновити довіру». «Важливо слухати і чути один одного, яким би важким це не здавалося. Тому ще раз закликаю всіх колег по страсбурзькій організації дослухатися до голосу розуму. Ми, парламентарії, не маємо право перейти межу, за якою настануть незворотні наслідки для майбутнього всієї Європи. А можливо, і світу...» - звернувся він до Брассер.

У зв'язку з цим Наришкін попросив її, і всіх членів ПАРЄ, які «дійсно хочуть вирішення української кризи, не робити нових помилок». Він очікує, що права російської делегації в ПАРЄ будуть повністю відновлені. «Після такого рішення готовий особисто бути присутнім на засіданні асамблеї і виступити на ньому», - підтвердив спікер.

Як повідомляв ForUm,10 квітня на сесії ПАРЄ була ухвалена резолюція, згідно з якою російська делегація була позбавлена права голосу і виключена з керівних органів Асамблеї до кінця 2014 року за прийняття Криму до складу Росії.

У самій делегації РФ санкції розцінили як несправедливі і неправомірні. Під час обговорення питання про її повноваження російська делегація в повному складі не була присутня в залі засідань ПАРЄ, а після ухвалення документа вирішила достроково залишити сесію.

Глава комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков заявив, що російська делегація не братиме участі у червневій сесії ПАРЄ.

Спікер Держдуми Сергій Наришкін заявив, що делегація РФ повернеться в ПАРЄ тільки на умовах повного повернення всіх повноважень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53