В Україні необхідно проводити більш глибоку реформу судової системи, а не обмежуватися «косметичними змінами», як це роблять сьогодні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Олександр Палій.

«Переобрання 80% голів судів різних рівнів знову на свої місця свідчить про те, що механізм судової реформи далеко не досконалий. Адже головний критерій - це не зміна кількості, а те, чи стали суди в Україні менш продажними. Ми бачимо, що цього ефекту немає, все залишається, як було», - сказав Палій.

Політолог нагадав, що за останні кілька місяців можна згадати не один випадок, коли з-під варти випускали озброєних людей, які скоюють злочини, і корупціонерів.

«У зв'язку з цим можна говорити, що Україна потребує більш глибокої судової реформи, ніж ці косметичні зміни, які були затверджені. Є різні варіанти обрання суддів. Один із них - набирати суддів за рекомендаціями громадських організацій, а потім уже надавати державним органам по черзі вибирати їх. Інший - обирати суддів нижньої ланки, а вони вже будуть вибирати когось на більш високі посади. Тобто, існують різні варіанти, але запропонований на сьогодні - це лише косметичний ремонт системи», - вважає він.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73