В Україні через зростання тарифу на російський газ на 8% зменшився експорт металу. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Поки ціна металу в нас безпосередньо пов'язана з вартістю газу. Зросли тарифи на «блакитне» паливо - автоматично зросла собівартість вітчизняного металу. І різко зменшити частку ціни на газ у нашій продукції неможливо», - сказав Охріменко.

Експерт зазначив, що, незважаючи на девальвацію гривні, спостерігається падіння експорту. «Теоретично експорт має зростати. Але у нас він досі падає. Це пов'язано з тим, що собівартість товару зросла, експорт металу за 1 квартал упав на 8%. Тобто метал виявився занадто дорогим, і його не можуть продати», - пояснює економіст.

Він також зазначив, що через зростання цін на складові в Україні на 6 % скоротилися будівельні роботи. «Собівартість будівництва дуже проста: метал плюс цемент і робота будівельників.

Зарплату будівельникам піднімати ніхто не збирається, між тим, метал подорожчав удвічі. А цемент - це вапно, що спалюється, знову ж таки на газу. Зараз будівельники працюють з тим металом і цементом, які були в запасі. Але вони бояться починати нові проекти, тому що навряд чи продадуть будівництво за ціною, що зросла», - каже Охріменко.

За його словами, будівельники розуміють, що ціна кінцевого продукту у вигляді будівель злетить, тому не знайде свого покупця. «Будівельники розуміють, що за новою ціною їхню роботу ніхто не купить. Вони поки що використовують запаси і намагаються заморозити будівництво, щоб вичекати час. Будівельникам зараз не позаздриш. Доходи українців явно ще не зросли, тому вони не можуть підняти ціни хоча б до рівня зростання долара», - пояснює він.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34