В Україні неможливо змінити кадровий склад суддів, адже їх немає ким замінити. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог, заступник директора державного інституту сімейної та молодіжної політики Юрій Кочевенко.

«В українських судах не людей потрібно міняти, а систему роботи. Потрібно створити умови, за яких вони просто не змогли б працювати нечесно. Той факт, що судді, по суті, не змінилися, свідчить про низький кадровий потенціал, адже міняти їх по суті немає на кого», - сказав Кочевенко.

При цьому, він зазначив, що ситуація загалом з усім державним апаратом виглядає аналогічно.

«Якщо подивитися на останні призначення в районних адміністраціях та інших місцях, то як мінімум 80% людей залишилися на своїх місцях, а то й пішли на підвищення. Загалом система спрацювала на самозахист і смисл залишається той самий, адже концептуально нічого не змінилося. Еліта залишилася такою ж, а значить система управління державою все та ж. Розраховувати, що в цих старих умовах, які формувалися всі 23 роки незалежності, можна щось концептуально змінити або хоча б покласти початок змінам за кілька місяців, не варто», - вважає політолог.

«Для зміни судової системи повинна бути, в першу чергу, воля політичної еліти, якої зараз немає і бути не може. Політична еліта розуміє, що зміна системи поховає її. В нинішніх умовах не варто очікувати, що наші керівники підуть на такий ризик. Такі зміни можуть відбутися повільно, еволюційним, а не революційним шляхом. Якщо люди самі почнуть контролювати своїх депутатів, думати перш, ніж ставити галочку, а не робити це серцем або, вважаючи, що голосувати треба за переможця, аналізувати програми, біографії, ходити на зустрічі, ставити незручні запитання, то з часом можна побачити зміни. З негативного відбору, коли в політику проходять найбільш хитрі й меткі, ми перейдемо до позитивного», - радить експерт.

Нагадаємо, що, за словами голови Верховного Суду Ярослава Романюка, в Україні майже 80% голів судів різних рівнів переобрані на свої посади.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73