НАК «Нафтогаз України» вважає, що тристоронні переговори Київ - Москва - Єврокомісія щодо газу не дають результату. Про це йдеться в повідомленні управління зі зв'язків з громадськістю компанії.

«НАК «Нафтогаз України» з жалем констатує відсутність реального прогресу в переговорах з ВАТ «Газпром». Російська сторона продовжує займати неконструктивну позицію і вимагає безумовного погашення всіх виставлених рахунків, включаючи і спірні суми», - йдеться в повідомленні.

Українська сторона, як наголошується, підтвердила свою «готовність гасити неоплачені рахунки за умови досягнення цивілізованого компромісу». Однак Росія, на думку «Нафтогазу», не погодилася з пропозицією Єврокомісії щодо врегулювання ситуації.

Наступний раунд тристоронніх переговорів буде проведено до кінця поточного тижня, наголошується в повідомленні.

Увечері в понеділок, 26 травня, міністр енергетики України Юрій Продан заявив за підсумками переговорів у Берліні, що конкретних домовленостей досягнуто не було. Обговорення продовжиться в середу. Український міністр заявив, що його країна як і раніше готова платити борги за газ і розраховуватися з Росією за майбутнє постачання за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів.

У свою чергу російський міністр енергетики Олександр Новак зазначив, що Росія може відмовитися від переведення України на передоплату за газ, якщо вона сплатить борги і будуть досягнуті прийнятні домовленості щодо ціни. За його словами, Росія і Україна вирішили, що Київ частково оплатить рахунки за газ.

Як уточнив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, Київ може погасити частину боргу за газ двома траншами: 29 травня і 7 червня. «Наріжні камені - ціна 268,5 долара за тисячу кубів, а з іншого боку - 485 доларів з 1 квітня, і між цими двома цифрами ми будемо вести переговори про нову ціну на газ», - зауважив він.

Нагадаємо, російський газовий монополіст «Газпром» спрямував офіційне повідомлення Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» про перехід на передоплату і виставив попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 млрд доларів, виходячи з ціни на російський газ в 485,5 долара за 1 тис. куб. м.

«Газпром» зазначив, що прострочений борг «Нафтогазу» наразі становить 3,508 млрд доларів і це є досить вагомою й об'єктивною причиною для застосування відповідного положення контракту про передоплату. Україна готова погасити в 10-денний термін борг за російський газ у разі повернення до ціни в $268/тис. куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23