Вибори в Україні стали значним кроком вперед у напрямку об'єднаної Європи. Про це заявив сьогодні на прес-конференції у Києві керівник делегації спостерігачів Парламентської асамблеї НАТО Карл Ламерсо.

«Це - успіх», - зазначив він.

Водночас Ламерсо додав, що новообраний президент України може зіткнутися з труднощами, оскільки необхідно об'єднувати Україну і, зокрема, Крим, Донецьку та Луганську області.

Керівник місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Жоао Соаренсо висловив жаль з приводу того, що російські спостерігачі відмовилися від спостереження за виборами в Україні.

При цьому він додав, що, як мінімум, двох представників російської Думи бачили в Україні під час виборів, тому в принципі можна говорити, що все-таки спостерігачі від цієї країни були, повідомляє «УНІАН».

Говорячи про смерть італійського журналіста під Слов'янськом, Соаренсо зазначив, що «поки що не зрозуміло, що там сталося».

За його словами, цей журналіст висвітлював події в «гарячих точках». Соаренсо висловив сподівання, що буде встановлено, яким чином він загинув.

Керівник місії довгострокових спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ Танад Зулуета підкреслила, що в Донецькій та Луганській областях шляхом погроз і залякування сепаратисти перешкоджали людям голосувати, вони розбивали урни для бюлетенів, погрожували людям зброєю.

Водночас вона наголосила, що ці вибори показали мужність українських жінок, оскільки на виборчих дільницях працював 71% жінок.

Зулуета також зазначила, що ситуація в ЗМІ на цих позачергових президентських виборах показала позитивні тенденції, зокрема проводилися дебати.

У той же час вона зазначила, що більш детальна інформація щодо роботи ЗМІ під час виборів в Україні буде в звіті ОБСЄ.

Зулуета висловила сподівання, що всі процедурні питання, які стосуються виборів президента України, будуть завершені до 7 червня.

Вона також зазначила, що під час цієї виборчої кампанії низка кандидатів добровільно оголосили про витрати, які вони здійснили.

Як раніше повідомляв ForUm, Центральна виборча комісія опрацювала 85,15% електронних протоколів дільничних виборчих комісій. Петро Порошенко набрав 54,05% голосів виборців, Юлія Тимошенко - 13,12%, Олег Ляшко - 8,47%.

За даними 188 територіальних виборчих округів, явка виборців становила 60,29%.

В ОБСЄ заявили, що позачергові президентські вибори в Україні відбулися відповідно до демократичних стандартів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183