Щодо готовності працювати у тісній співпраці з новим президентом України заявили в понеділок у спільному комюніке голова Євроради Герман ван Ромпей і глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Беремо до уваги попередню оцінку БДІПЛ/ОБСЄ про те, що президентські вибори в Україні характеризувалися високою явкою та чіткою рішучістю з боку влади провести справжні вибори відповідно до міжнародних зобов'язань і з повагою основних свобод, незважаючи на вороже оточення і загрозу безпеці у двох східних регіонах країни», - йдеться в заяві керівників ЄС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

На їхню думку, успішне проведення цих виборів «являє собою важливий крок до досягнення мети деескалації напруженості і відновлення безпеки для всіх українців».

«Ми розраховуємо на збереження прихильності всіх сторін спільній Женевській заяві в ході виборчого процесу і після його завершення вітаємо заяви Російської Федерації, які вказують, що вона поважатиме волю українського народу і почне діалог з новим українським президентом», - заявили Ромпей і Баррозу.

Вони зазначили, що чекають подальших кроків у цьому напрямі, в тому числі, що стосуються роззброєння збройних груп та деескалації ситуації на місцях.

«Українському народові зараз потрібні мир і стабільність для того, щоб брати участь у реалізації вкрай необхідних і далекосяжних реформ. «Круглі столи» національної єдності підкреслили готовність українців різних політичних поглядів і з різних регіонів прийняти цей виклик», - сказано в комюніке.

ЄС готовий допомагати Україні і розраховує на участь інших міжнародних партнерів.

Нагадаємо, 25 травня в Україні відбулися дострокові президентські вибори. За даними ЦВК, перемагає Петро Порошенко, на другому місці - Юлія Тимошенко.

Спеціальний координатор короткострокової місії ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні Жоао Соарес заявив, що позачергові президентські вибори в Україні відбулися відповідно до демократичних стандартів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253