У неділю, 25 травня, о 8:00 в Україні почалося голосування на позачергових виборах Президента.

Центральна виборча комісія зареєструвала 23 кандидати на посаду Президента, однак потім двоє із них у встановлені законом терміни до 1 травня знялися з балотування і в бюлетень для голосування внесено прізвища 21 кандидата.

Разом із тим, після 1 травня низка кандидатів, зокрема лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, заявили, що вони відмовляються від участі у виборах, хоча це не передбачено законом.

Всього для проведення виборів було створено 225 виборчих округів, однак після анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та Севастополя Верховна Рада і ЦВК прийняли відповідні рішення про неможливість організувати проведення на цій території виборів Президента України. У зв'язку з цим кількість округів зменшилася на 12 і становить 213 (без Криму і Севастополя були створені 32, 2 тис. виборчих дільниць).

Разом із тим, у жителів Криму та Севастополя є можливість проголосувати на виборах - для цього вони повинні поїхати на материкову частину України й подати заяву в органи ведення Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування, а потім знову приїхати туди й проголосувати у день виборів. Цією можливістю скористалися лише 6 тис. виборців із 1,8 млн, які проживають в автономії.

Всього в Україні налічується без урахування Криму та Севастополя 33,7 млн виборців, у тому числі близько 3,3 млн у Донецькій та 1,8 млн у Луганській областях.

У цих двох областях голосування може бути зірване на більшості виборчих дільниць через збройний конфлікт, в якому задіяні незаконні збройні формування. За даними ЦВК, тут повністю або частково заблокована робота більше половини виборчих комісій, приміщення яких захоплені активістами самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки».

Разом із тим, Верховна Рада внесла зміни до закону про вибори Президента України, згідно з яким вибори будуть визнані дійсними, незалежно від того, на якій кількості виборчих дільниць або округів вони не відбудуться з тих чи інших причин.

Згідно із законом, вибори Президента України проводяться в два тури. При цьому якщо в першому турі один із кандидатів набере більше 50% голосів виборців, що взяли участь в голосуванні, він визнається переможцем. В іншому разі проводиться другий тур, в якому беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

ЦВК має встановити офіційні результати першого туру виборів не пізніше 4 червня, в разі необхідності проведення другого туру ЦВК має призначити його на 15 червня.

Для спостереження за виборами ЦВК зареєструвала 3607 міжнародних офіційних спостерігачів (302 - від іноземних держав, 3305 - від міжнародних організацій, серед них більше 500 представників Росії).

Виборчі дільниці для голосування відкриті до 20.00. Після закриття дільниць будуть оприлюднені дані національного екзит-полу та всеукраїнського телевізійного екзит-полу.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна», «Українські новини»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

522