В Україні зменшилася виплата субсидій на послуги ЖКГ через теплу зиму, небажання самих українців оформляти пільги та економію державних витрат. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«В Україні цього року була тепла зима, тому рахунки за послуги ЖКГ були менші, у зв'язку з цим і компенсація нижча. Але частина українців просто не бере цю субсидію, бо вважає, що це їх не рятує. І я не виключаю, що установи, які видають субсидії, стали більш ретельно придивлятися до того, має людина право на пільги чи ні», - сказав Кушнірук, пояснивши, що це пов'язано з економією видатків державної скарбниці.

Крім того, економіст прогнозує збільшення кількості охочих отримати компенсацію від держави після підвищення цін на газ для населення.

«Безумовно, на певному етапі за субсидією на ЖКП звернеться більше українців, адже за газ ми тепер будемо платити більше. Але якщо субсидування стає дуже поширеним інструментом, значить щось не в порядку у самій системі», - вважає економіст.

При цьому Кушнірук вважає, що в Україні для населення існують занижені тарифи на ЖКП, адже за електроенергію українець платить 4-5 центів, а, наприклад, середньостатистичний житель Туреччини - 70 центів.

Нагадаємо, що, за даними Державної служби статистики, у січні-квітні 2014 року українцям було призначено субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на суму 30 млн грн, що на 8,2 млн грн (на 21,5%) менше, ніж у січні-квітні 2013 року.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55