Сьогодні о 9:00 озброєні люди заблокували будівлю газети «Вести» разом із співробітниками, які були там. Про це Forum'у повідомив головний редактор газети Ігор Гужва.

«Сьогодні о 9 ранку озброєні люди захопили нашу редакцію у центрі Києва. Вони не пред'явили жодних документів чи дозволу на обшук. Що на цей момент відбувається у редакції, ми не знаємо. Там утримують наших співробітників, їм не дають говорити по телефону, тому ми в повному невіданні», - сказав Гужва.

Також, за його словами, однією із заручниць стала вагітна журналістка Олена Гордєєва, яку не хотіли випускати, але зрештою все ж дали їй можливість вийти з будівлі.

«Ці люди одягнені у форму податкової. Але ми не знаємо, хто це насправді. Може, податківці, а може бути, інші люди. Пояснювати нічого вони не хочуть. Ми викликали міліцію, але вони відмовляються що-небудь пояснювати навіть співробітникам міліції. Будівлю заблоковано, і ніхто нікого не випускає», - пояснив він.

«Ми маємо справу з класичним політичним тиском на ЗМІ. Ми це бачили на прикладі минулої влади, і нова продовжує цю традицію. Тим більше що у нас було багато критичних публікацій. У минулому номері, вчора, вийшов великий матеріал про схеми корупції у Міністерстві доходів і зборів», - сказав Гужва.

Холдинг «Медіа інвест-груп» уже зробив офіційну заяву з цього приводу.

«В останні дні зіткнувся з безпрецедентним тиском з боку державних органів, що ставить під загрозу роботу наших медіа - всеукраїнської газети «Вести», сайту Вести.ua, журналу «Вести.Репортер», телеканалу UBR і Радіо Вести. У вівторок були заблоковані рахунки однієї з компаній холдингу, а в четвер уранці в редакції газети «Вести» почалися маски-шоу. Без пред'явлення будь-яких документів, група озброєних людей увірвалася в будівлю і заблокувала її разом з усіма співробітниками, які були там. За знаками розрізнення можна припустити, що йдеться про податкову міліцію», - йдеться в заяві.

У холдингу розцінюють такі дії як політичний тиск.

«Ми розцінюємо такі дії як політичний тиск на наші ЗМІ, які об'єктивно висвітлюють події в країні і, в тому числі, дають критичні матеріали про діяльність чинної влади. Очевидно, що подібні дії, коли за кілька днів до голосування блокується діяльність найбільшої української газети, ставлять під сумнів демократичність процесу майбутніх виборів президента», - зазначають журналісти.

«Також хочемо зазначити, що паралельно проти холдингу розгортається інформаційна кампанія, покликана дискредитувати наші ЗМІ. Нам намагаються приписати якусь «антидержавну діяльність». Заявляємо, що ці звинувачення не мають нічого спільного з реальною інформаційною політикою наших ЗМІ. Припускаємо, що саме замовники подібної кампанії переслідують антидержавні цілі. А саме - спровокувати держструктури на атаку проти нашого холдингу, щоб отримати зручний привід звинуватити українську владу в репресіях проти ЗМІ і дати додаткові аргументи для визнання майбутніх виборів такими, що не відповідають демократичним процедурам», - припустили в «Медіа інвест-груп».

Журналісти закликають уряд, Адміністрацію Президента, правоохоронні органи «не грати на руку антиукраїнським провокаторам і припинити тиск на наші ЗМІ».

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266