Громадяни 28 країн-членів ЄС з четверга по неділю обиратимуть 751 депутата Європарламенту - органу законодавчої влади Європейського Союзу, повідомляє РІА «Новости».

Євросоюз встановлює загальний період виборів, але точні дати й час голосування, а також виборчий корпус визначаються самими країнами. Так, у четвер вибори почнуться в Голландії і Великобританії, у п'ятницю - в Чехії та Ірландії, у суботу - в Італії, Литві, Словаччині та на Мальті, а у всіх інших країнах європарламентарів обиратимуть 25 травня. Кількість депутатів, яких оберуть громадяни кожної країни, залежить від населення. Так, німцям дістанеться 96 мандатів, французам - 74, італійцям і британцям - по 73, іспанцям - 54, полякам - 51. Всього по шість депутатів оберуть громадяни Естонії, Люксембургу, Мальти та Кіпру.

Європарламент має право оприлюднити перші результати голосування, починаючи з 23.00 25 травня, коли в Італії закриються виборчі дільниці. До цього буде доступна інформація екзит-полів із тих країн, де такі опитування дозволені.

За очікуваннями прес-служби ЄП, основні результати будуть відомі до ранку 26 травня, а дата публікації остаточних результатів залежить від виборчих процедур у країнах-членах. Нові фракції ЄП планується сформувати до кінця червня, щоб на початку липня провести перше засідання парламенту в новому складі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174