Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував створити в Азії аналог ОБСЄ - найбільшої в світі регіональної організації, яка займається питаннями безпеки. Про це, як передає Tengrinews.kz, глава республіки заявив на саміті в Шанхаї.

Нову структуру Назарбаєв запропонував назвати Організацією з безпеки і розвитку Азії (ОБРА). Вона, за задумом казахстанського лідера, може з'явитися на базі Наради із взаємодії і заходів довіри в Азії. Це міжнародний форум, що об'єднує держави азіатського континенту і спрямований на забезпечення стабільності та безпеки в регіоні. ОБРА, як зазначив Назарбаєв, має скласти здорову конкуренцію Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

«Захід у відриві від Сходу без взаємної співпраці і порозуміння, а також врахування східних традицій та цінностей не може стійко розвиватися і претендувати на монополію у пошуку істини», - пояснив казахстанський лідер. Він додав також, що взаємна довіра могла б стати «одним із ключових стовпів» майбутньої міжнародної організації.

Як передає «Білий парус», ідею Назарбаєва підтримав присутній на саміті президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв. Він зазначив, що Нарада із взаємодії і заходів довіри в Азії уже сприймається в усьому світі як аналог ОБСЄ і що пропозиція казахстанського лідера «стане логічним продовженням курсу на поглиблення взаємодії країн - учасниць форуму».

Нараду із взаємодії і заходів довіри в Азії Назарбаєв пропонував скликати ще в 1992 році. Перший саміт НВЗДА було проведено через десять років. Наразі у форумі беруть участь 24 держави, в тому числі і Росія. Вісім країн і чотири міжнародні організації (зокрема, ООН) мають статус спостерігачів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114