Охочим пожертвувати кошти на армію, краще зробити це прямо. Таку думку Forum'у висловив президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов, коментуючи початок продажів «військових» казначейських зобов'язань.

«Якщо розглядати «військові» казначейські зобов'язання, як елемент збору коштів на армію громадянами, то такий інструмент має право на існування, але не як єдиний, а один із. Є досвід збору коштів СМС-повідомленнями. Люди перерахували 120 млн грн. Але ці кошти довго не могли використовувати. Якщо хтось з громадян хоче пожертвувати на армію більш-менш серйозну суму, то краще звернутися безпосередньо в частину або військкомат, і там розкажуть, що саме зараз потрібно», - пояснив він.

Крім того, експерт застеріг від спроб нав'язати купівлю «військових» облігацій. «Хочеться сподіватися, що нав'язувати не будуть. І без того довіра до гривні похитнулася, є проблеми з тим, що з одного боку виділені десятки мільярдів на рефінансування, з іншого - завалили курс. У людей проблеми з поверненням валютних кредитів. Фінансова система досить хитка. Створити чергову паніку тим, що, наприклад, депозити віддають облігаціями, або ще щось, - це нікому не потрібно. Сподіваюся, ніхто на таке не наважиться», - наголосив Попов.

Нагадаємо, державний «Ощадбанк» з 21 травня почав продаж казначейських зобов'язань «Військові», кошти від реалізації яких будуть спрямовані на підтримку української армії, повідомляється на сайті банку.

«Військові» казначейські зобов'язання, випущені Міністерством фінансів України на пред'явника в документарній формі номінальною вартістю 1000 гривень, з відсотковою ставкою 7% річних і сплатою купонів кожні шість місяців. Розмір доходу за кожним купоном є фіксованим і становить 35 гривень.

Загальний обсяг випуску цих цінних паперів становить 100 млн грн з терміном обігу 24 місяці.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355