«Військові» казначейські зобов'язання можуть мати попит тільки як сувеніри на пам'ять. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Я так розумію, що люди якщо й будуть їх купувати, то як сувеніри на пам'ять. Прибутковість всього 7% річних. Це не ринковий інструмент. Їх не сприймають всерйоз на фінансовому ринку. Користуватися ними для отримання доходу безглуздо. Їх випустили, щоб зіграти на патріотичних почуттях. 7% річних - це насмішка, коли інфляція планується на рівні 20%, а банки за депозитами пропонують 20-25%. Та й 100 млн гривень - це мізерна сума», - упевнений експерт.

Охріменко зазначив, що випуск «військових» облігацій - це повторення помилки першого випуску казначейських зобов'язань у 2000 році. Він нагадав також, що загальний обсяг випуску цих цінних паперів становить 100 млн. гривень. «Витрати на друк, думаю, перевищують можливу користь. Але «Ощадбанк» уже виплатив кошти Мінфіну, і їх можна спокійно витрачати. А «військові» казначейські зобов'язання полежать у сховищах, нікому не заважаючи. А через два роки банк їх погасить», - прогнозує він.

Що ж стосується можливого нав'язування цінних паперів, то Охріменко вважає, що це можливо, якщо буде ще одна емісія «військових» облігацій. «Поки їх будуть рекомендувати. Може виникнути ситуація, що коли людина захоче переоформити депозит, їй додатково поставлять умову, що в разі купівлі однієї облігації переоформлення пройде на пільгових умовах. Може бути й така ситуація: якщо людина хоче отримати гроші відразу, то за умови купівлі облігації буде кеш, а без неї - чек. Це можливо. Такого роду винаходи можуть бути на місцях, оскільки буде план продажів, тому будуть викручуватися», - вважає він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115