Першочергове завдання мінтрансу Криму - реконструкція портових потужностей під внутрішні потреби півострова. Говорити про масштабний розвиток портів Криму як експортних поки передчасно, сказав «ИТАР-ТАСС» міністр транспорту Криму Юрій Шевченко.

Для розвитку великих портових проектів у Криму потрібне розуміння логістики в цілому, пояснив він. Навіть з урахуванням перспективи створення Керченського мосту вантажопотік з півострова на континентальну територію Росії обмежений. «Навіть якщо ми привеземо в Крим 90-100 млн тонн вантажів на рік, ми не зможемо вивезти всі ці вантажі далі в РФ через міст», - пояснив Шевченко.

Вантажообіг морських портів Криму за підсумками 2013 року знизився на 23,6% порівняно з показником 2012 року і становив 12 млн тонн. За словами Шевченка, сьогодні перевалка вантажів з півострова практично не ведеться, бо порти перевалювали здебільшого вантажі України, а вантажне сполучення з Україною по суті припинено.

«У нас зараз залізницею виходить подвійний тариф: Придніпровська дорога бере плату до кінцевої точки в Криму, але ці гроші не перераховує Кримській залізниці. А Кримська залізниця теж, звичайно, не перевозитиме вантажі безкоштовно», - сказав міністр.

Тому зараз розвиток портових потужностей передбачає, насамперед, їх підтримання в прийнятному стані. «І для цього потрібні досить невеликі гроші», - сказав Шевченко, додавши, що точна цифра ще не розрахована.

«А якщо завтра політична обстановка зміниться і відносини з Україною налагодяться, то тоді й порти можна розвивати», - резюмував Шевченко.

Напередодні Адміністрація морських портів України повідомила, що Україна повідомила Міжнародну морську організацію (ІМО) «про неможливість забезпечення належного рівня безпеки судноплавства та дотримання міжнародних зобов'язань, що випливають з необхідності збереження людського життя на морі, пошуку і порятунку в портах Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта». «У зв'язку з цією ситуацією також спостерігається високий рівень майнових ризиків на підходах та акваторіях морських портів у Криму, про що також проінформовані морські держави», - заявили в Адміністрації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78