Корупцію на митниці не подолати лише підвищенням зарплат. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Виключно теоретично можна говорити про те, що можливість підняти зарплати у держави може бути. Оскільки йдеться про держслужбовців - за рахунок посадових окладів це зробити неможливо. Очевидно, підняти зарплати можна за рахунок якогось спецфонду, залежного від збільшення доходів митниці, тобто - від детінізації її діяльності. Інше питання, наскільки це доцільно і чи спрацює механізм», - пояснив експерт.

Жаліло також зазначив, що зарплата в $1000 не для всіх стане стимулом працювати виключно законним чином. Він сказав, що не має точної інформації, скільки насправді на митниці можуть заробляти з допомогою корупційних дій. «Але чомусь у мене таке враження, що це явно не $1000, а значно більше», - сказав він.

«Потрібно зрозуміти, що корупція - це інститут. Це система взаємовідносин, зламати яку тільки за рахунок того, що комусь платитимуть більше, навряд чи можливо. Як правило, подібні речі більше працюють на підвищення ціни вирішення питання, ніж на те, щоб хтось перестав красти. Фактично в систему залучено велику кількість різноманітних людей. І не завжди вони в системі тільки тому, що їх не влаштовує зарплата. Долати корупцію треба іншими методами, притому відразу на всіх рівнях», - вважає він.

Експерт також додав, що оплату праці держслужбовцям, безумовно, потрібно підвищувати. «Інакше, кваліфіковані люди підуть з державних структур. Підвищення зарплат є просто необхідним, але не як антикорупційний захід, а як спосіб збереження та залучення реальних професіоналів у державний сектор», - резюмував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

158