Хто б з кандидатів не став новим президентом України, моральної легітимності він мати не буде. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

«Після зміни влади наприкінці лютого нові політики в Україні мали слабку легітимність. Їх можна було назвати де-факто владою, адже якісь їхні розпорядження виконувалися. Але як показали останні події, це була навіть не влада де-факто, а всього лише люди, які зайняли пости і спробували використати повноваження. У них немає реального контролю над тим, що відбувається в країні. Причому не тільки на південному сході, але і в центрі, і на заході», - сказав Джангіров.

З цієї причини, зазначив експерт, новий президент, незалежно від того, хто з кандидатів займе цей пост, не буде морально легітимним.

«У зв'язку зі слабістю нинішньої влади не дивно, що президент, якого оберуть 25 травня, тепер не отримає моральної легітимності. Ми обираємо його де-юре. Хоча він мав би стати суб'єктом переговорів з південним сходом», - зазначив політолог.

«Реальна моральна легітимність влади почне відновлюватися тільки після парламентських виборів. Це буде загальнонаціональний процес, коли почнеться моральна і юридична легітимізація влади. Розумно було б провести місцеві вибори. Адже місцеві органи влади не відповідають настроям своїх виборців. Але відійдемо ми від усього, що сталося, тільки після наступних уже чергових президентських і парламентських виборів», - прогнозує він.

Як раніше повідомляв ForUm, вибори президента України призначені на 25 травня.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29