Армія Таїланду оголосила про запровадження у країні військового стану. Військові повідомили, що змушені вдатися до такої міри, щоб «зберегти закон і порядок», передає «ВВС».

Незважаючи на те, що армія отримує широкі повноваження, військові наполягають, що взяття відповідальності за гарантування національної безпеки не є державним переворотом.

Воєнний стан у Таїланді запроваджено на тлі затяжної політичної кризи і декількох місяців ескалації напруженості у відносинах між урядом та опозицією. Між тим в уряді заявили, що армія перед заявою не проводила консультації з владою про рішення, яке готувалося.

Про запровадження воєнного стану повідомив П'ятий національний телеканал країни, що належить армії. Командування очолив генерал Прают Чан-Оча, якому підпорядковуються сухопутні війська королівства. Він закликав населення не піддаватися паніці і жити своїм звичайним життям, повідомляє The Bangkok Post.

«Уряд як і раніше працює, здійснює свої звичайні функції», - цитує агентство Reuters офіційного представника тайської армії, полковника Вінтая Суварі.

Військові взяли під контроль усі телекомпанії в країні, повідомляє CNN. Встановлено повну заборону на проведення вуличних маніфестацій, а також введено комендантську годину.

Вранці армія також зобов'язала всі місцеві ЗМІ транслювати повідомлення миротворчого командування, під контроль якого перейшли всі питання щодо гарантування безпеки. Генерал Прают Чан-Оча призначив на вівторок загальні збори керівників усіх державних агентств. Пізніше стало відомо, що збройні сили опублікували наказ про закриття десяти супутникових телеканалів, повідомляє агентство Reuters.

Генерал Прают Чан-Оча також призначив зустріч з керівниками міністерств і відомств, на якій влада обговорить ситуацію в країні після запровадження воєнного стану. Тим часом помічник прем'єр-міністра країни повідомив, що уряд проведе власну зустріч для обговорення політичної ситуації, передає Reuters. Час і місце засідання не уточнюються.

Воєнний стан дає право збройним силам у Таїланді встановлювати цензуру в ЗМІ, забороняти масові демонстрації, проводити арешти, використовувати зброю у разі заворушень, а також мобілізувати громадянське населення. Воєнний стан запроваджується на невизначений термін і може бути скасований лише персональним указом короля Таїланду, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Напередодні опозиціонери розпочали масштабну акцію. Їхній намір - усунути чинний уряд від влади. Як очікується, ця акція триватиме тиждень і включатиме в себе вуличні протести, а також страйки робітників. Лідер маніфестантів Сутеп Таугсубан сподівається, що на вулиці Бангкока вийдуть до 1 млн осіб. На тлі цього проурядові демонстранти також оголосили про мобілізацію своїх прихильників.

Наразі на вулицях столиці Таїланду проходять два багатоденні мітинги прихильників і супротивників чинного уряду. Політичні противники перебувають по різні боки річки Чаопрайя, щоб уникнути можливих сутичок.

Генерал Прают Чан-Оча, який очолює миротворче командування в Таїланді, наказав учасникам акцій протесту в Бангкоку не залишати раніше зайняті майданчики. Лідери проурядового та антиурядового руху заявили, що мають намір поки залишатися на місці.

Антиурядові маніфестанти скасували протестні марші вулицями столиці й очікують подальшого рішення своїх лідерів. Як повідомляють очевидці, біля протестних майданчиків поліцейських вранці змінили посилені військові патрулі, передає «ИТАР-ТАСС».

Акції протесту в Таїланді тривають уже більше півроку. За цей час загинуло 28 людей, більше 800 отримали поранення.

Раніше про можливість втручання військових у внутрішньополітичний конфлікт у Таїланді заявляв командувач сухопутних військ королівства Прают Чан-Оча. Генерал закликав сторони до негайного припинення насильства.

«В іншому разі армія буде змушена застосувати силу, щоб зупинити насильство та забезпечити мир і порядок», - заявив він.

Армійські блокпости також уже кілька місяців розташовуються на вулицях Бангкока. Із запровадженням воєнного стану їхню кількість, швидше за все, буде збільшено.

Воєнний стан передбачає максимальний рівень безпеки.

Піти військових на цей крок раніше закликав колишній віце-прем'єр Таїланду Сурапонг Товичакчаикун, усунутий разом із виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Їнглак Чінават за рішенням Конституційного суду на початку травня.

За останні півроку в Бангкоку вже кілька разів запроваджувався і скасовувався режим надзвичайного стану. Однак ці дії влади не сприяли реальному поліпшенню ситуації в країні.

У Таїланді з 1932 року сталося 18 державних переворотів, у тому числі 11 за участю армії. Останній переворот стався у 2006 році, коли від влади був усунений прем'єр-міністр Таксін Чінават. За участю військових тоді було написано й ухвалено нову конституцію Таїланду, яка сьогодні не влаштовує ні уряд, ні опозицію.

А усунення від влади Таксіна Чінавата призвело пізніше до масових заворушень на вулицях Бангкока у 2010 році, під час яких загинуло понад 90 людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99