Словаччина готує газопровід для організації постачання газу в Україну. Про це заявив глава Міністерства закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчек на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Україна звернулася до нас з проханням допомогти при диверсифікації транспорту поставок газу. Ми пішли назустріч, зараз готуємо таку трасу. Вважаємо це нормальним і корисним», - сказав Лайчек.

При цьому підкреслив, що питання постачання є комерційною операцією.
«Наше завдання полягає в тому, щоб постачати, а хто буде надавати цей газ, купувати його, платити, - це зовсім інша операція. Для нас важливо, щоб це була комерційна операція, яка відповідає всім міжнародним правилам. У наших переговорах з Україною за участю Європейської комісії наголошували на тому, щоб ми, вступаючи в нові правові відносини з Україною, не порушували ті, які у нас вже є», - підкреслив Лайчек.

За його словами, питання постачання газу потрібно ставити не Словаччині, а Україні, яка його купуватиме. «Ми тільки даємо можливість, щоб переправити його», - підкреслив глава МЗС Словаччини.

Нагадаємо, словацький оператор газотранспортної системи Eustream обіцяє до жовтня 2014 року максимально завантажити газопровід «Вояни-Ужгород», через який уже в серпні 2014 року почнуться перші реальні поставки газу в Україну.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 квітня Україна підписала зі Словацькою Республікою, а саме з транзитної компанією Eustream, меморандум про співробітництво в енергетичній сфері, який передбачає початок реверсивного постачання природного газу з території Словаччини.

Оператор української газотранспортної системи (ГТС) ПАТ «Укртрансгаз» запропонував оператору ГТС Словаччини Eustream підписати операторську угоду про об'єднання газотранспортних систем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

421