Євросоюз запланував провести ще два раунди переговорів про ціну на російський газ для України, щоб вирішити це питання до 1 червня. Про це повідомив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

«Графік закінчується 1 червня. Ми хочемо зробити все можливе для вирішення решти питань протягом двох раундів переговорів», - підкреслив Еттінгер.

Єврокомісар вважає справедливою ціну, що знаходиться між рівнями, пропонованими Україною ($268,5 за тисячу кубометрів) і Росією ($485), передає «РБК-Україна».

«Ми хочемо домовитися про ринкову ціну для України, щоб вона була в кращому становищі, ніж в разі виконання вимог Путіна, на яких він наполягає з 1 квітня», - зазначив Еттінгер.

Нагадаємо, сьогодні голова російського Газпрому Олексій Міллер заявив, що його компанія, у разі невнесення Україною передоплати за газ на червень, постачатиме на російсько-український кордон рівно стільки газу, скільки Київ має поставити транзитом в Європу.

13 травня Газпром відправив офіційне повідомлення Нафтогазу про перехід на передоплату і виставив попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд, виходячи з контрактного обсягу поставок в 114 млн кубометрів на добу. Там зазначають, що передоплата вводиться через неплатежі Нафтогазу за вже поставлений газ, які досягли $3,5 млрд. Українська сторона не визнає цієї суми.

Днями міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова надати Україні знижку на газ у разі, якщо вона сплатить борг, що накопичився за період до 1 квітня, в обсязі $2,237 млрд.

Газпром з квітня вирішив в односторонньому порядку скасувати всі пільги на постачання газу Україні. У результаті цього ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася майже до $480 за тисячу кубометрів з $268,5 в першому кварталі цього року.

Кабінет міністрів України розглядає можливість випуску державних облігацій на суму $2,160 млрд для погашення боргу НАК Нафтогаз України за імпортований в Україну російський газ.

Уряд України неодноразово повідомляв Газпрому, що, якщо ціна на газ становитиме $268,5, то борг буде погашений протягом 10 днів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39