Росія не має права в односторонньому порядку припиняти постачання газу в Україну, коли питання його ціни перебуває на розгляді в міжнародних арбітражних судах. Про це в ефірі каналу «1+1» заявив в.о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов, повідомляє президентський сайт.

Він зазначив, що Україна звернулася в міжнародний арбітраж, «щоб припинити той формат, коли Росія в односторонньому порядку постійно переглядає ціни в напрямі їх збільшення».

За його словами, за міжнародними правилами, коли справа розглядається в міжнародному арбітражі, одна сторона не може в односторонньому порядку припиняти контракт, який оскаржується.

Турчинов зазначив, що уряд отримав завдання докласти всіх зусиль, щоб не допустити загрози енергетичної кризи в разі зменшення постачання газу. «Мова йде про джерела, про контракти на Заході - тобто реверсне використання ГТС», - пояснив він.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» перейти з Україною на авансову форму платежів щодо постачання газу з 13 травня.

13 травня «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що в червні Україна отримає стільки газу, скільки буде заздалегідь оплачено.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання в суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243