Кандидат у президенти України Валерій Коновалюк йде на вибори, щоб запобігти переростанню протистояння в країні у повномасштабну громадянську війну. Про це він заявив у програмі «Денний розворот» на опозиційній Кремлю радіостанції «Эхо Москвы».

На запитання, з якою метою він іде на вибори, політик відповів, що відчуває необхідність вплинути на ситуацію, що складається, запобігти переростанню протистояння в повномасштабну громадянську війну. «Мости спалені, але зараз є шанс рівно віддалитися і США, і Росії і дати нам, українцям, розібратися самостійно», - сказав він.

Говорячи про ситуацію на сході країни, Коновалюк ще раз підтвердив свою позицію: те, що відбувається в цьому регіоні, вся агресія і ненависть, використання владою армії проти мирних людей, неприпустимо. Як людина, що виросла на Донбасі, він розуміє - люди змушені захищати себе. Через силовий тиск ситуація в регіоні вийшла з-під контролю. І в цих подіях винна в тому числі і третя сторона, з чиєї подачі нові люди прийшли до влади в Києві. Безумовно, ця влада не зовсім легітимна і покладатиметься на тих, хто сприяв її приходу.

У відповідь на прохання дати прогноз, чи відбудуться вибори 25 травня в повній формі, чи візьмуть участь у них жителі сходу країни, Коновалюк відповів, що якщо влада не зможе створити умови для проведення виборів, то й легітимність новообраного президента буде під загрозою.

Рубікон перейдено, змусити схід повернутися обличчям до Києва зараз буде дуже важко, але шанс є. Треба дати чіткий сигнал до примирення - повернути державний статус російській мові, провести конституційну реформу, що призведе до децентралізації влади і дасть регіонам більшу самостійність у прийнятті рішень. На міжнародній арені Україна має показати, що вона - позаблокова держава», - заявив він.

У разі своєї перемоги Коновалюк вважає за необхідне розслідувати злочинні й недалекоглядні дії влади на сході країни, які не можна залишити безкарними.

На запитання, як політик оцінює власні шанси на перемогу, Коновалюк відповів, що в суспільстві є запит на компромісну фігуру. І, хоча в Раді є кілька політиків, які йдуть на вибори під тим же гаслом, він переконаний у своїй перевазі як кандидат, який не заплямував себе зв'язками з корупційною владою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44