З початку кризи в Україні - листопада 2013 року - загинуло 250 людей, на сході та півдні України серйозно погіршилася ситуація з правами людини, але «точку неповернення» ще не пройдено.

Про це заявив помічник Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович під час прес-конференції в Києві, представляючи другий звіт Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

З початку кризи в Україні, враховуючи протести на Майдані (з листопада 2013 року по лютий 2014 року), під час подій у Криму, на сході та півдні, «наш офіс отримав інформацію про те, що 250 осіб були вбиті...», сказав він, додавши, що це дані, зібрані моніторинговими місіями та громадськими організаціями.

Шимонович також повідомив, що в Донецькій та Луганській областях унаслідок сутичок між озброєними активістами та прихильниками єдиної України захопленими залишаються 49 осіб. За його словами, ці дані вчора йому надали в Генеральній прокуратурі України.

«Інформацію ми знаємо з двох джерел: від громадських активістів та Генеральної прокуратури. Вчора я мав розмову з ГПУ. Нам сказали, що на сьогодні незаконно затриманими на сході залишаються 49 громадян», - повідомив Шимонович.

У той же час він додав, що, за даними громадських активістів, зниклими вважаються 83 людини, повідомляє «УНІАН».

«Будь-які протестні групи та їх озброєння необхідно зупинити. Ці озброєні групи потрібно роззброїти. Всі, хто може вплинути на ці озброєні групи, повинні конструктивно використовувати свій вплив для того, щоб запобігти подальшому насильству... Необхідно припинити використання мови, що призводить до ненависті, і я закликаю всіх кандидатів у президенти України використовувати ті дні, які залишилися до президентських виборів, щоб вони говорили тільки про мир і примирення, щоб в їхніх промовах не йшлося про насильство», - сказав він.

Шимонович також наголосив, що «заявлені наміри вирішувати ситуацію через національну дискусію, діалог можуть допомогти в деескалації ситуації».

«Але такі консультації повинні бути відкритими для громадянського суспільства... В нинішній ситуації програють усі. Але я повністю впевнений, що точка неповернення ще не досягнута, і ми не можемо дозволити, щоб ця точка була досягнута», - сказав Шимонович.

Він закликає всіх українців, незалежно від політичної та етнічної належності, «зробити так, щоб цього не відбулося».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143