В Україні немає коаліції, але політики не хочуть про це заявляти, аби не розпускати парламент. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов.

«Вже давно помітно, що парламентської коаліції немає. Хоча за чинною Конституцією необхідно, щоб вона існувала, тому що саме вона формує уряд. Якщо ж більшість розпалася, то є 30 днів на створення нової, або ж - перевибори в парламент», - сказав Попов.

Українські нардепи, за його словами, не хочуть оголошувати про її розвал, бо бояться можливих наслідків.

«У нас немає легітимного президента, напівлегітимний уряд. Якщо ще розпустити парламент, то невідомо що буде. А вона розпалася з очевидних причин. У коаліції є 5-7 кандидатів у президенти. Вони є опонентами в передвиборній кампанії, тому топлять будь-які ініціативи один одного. Депутати від «УДАРу» скаржаться, що їхні законопроекти валить «Батьківщина» і навпаки. Є поодинокі винятки, коли коаліція ухвалює законопроекти злагоджено. Це в тій ситуації, коли підтискає захід, як у випадку із законопроектом про лібералізацію візового режиму», - нагадує політолог.

«Найближча перспектива - це переформатування більшості після президентських виборів. Буде оголошено про розпад цієї коаліції і створення нової. Судячи з останніх заяв Партії регіонів, їм запропонували партнерство в новій більшості. Тоді уперше в Україні з'явиться гранд-коаліція, де об'єднуються навіть затяті супротивники. За бортом залишаться найбільш знедолені - затяті прихильники Тимошенко і комуністи. Тому нова більшість цілком може набрати 220-230 голосів», - прогнозує Попов.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80