НАТО як організація не має військової техніки чи засобів розвідки, щоб надати конкретну воєнну допомогу Україні, все це мають країни-члени альянсу, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, відповідаючи на запитання учасників конференції, що відбулася у Братиславі в четвер.

«Дозвольте мені нагадати, що у НАТО немає військової техніки. НАТО як організація не має розвідувальної служби. Ми залежимо від окремих членів альянсу. Таким чином, питання про військову техніку, засоби розвідки, комунікації та інші має вирішуватися на двосторонній основі між Україною та окремими членами НАТО», - пояснив він.

За словами генерального секретаря, Україна відправила у Брюссель список прохань про допомогу, і в НАТО на нього позитивно відреагували. Прохання стосуються тих сфер, в яких альянс може надати реальну допомогу, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми вирішили розширити наші партнерські проекти в проведенні військової реформи, модернізації Збройних сил України, нарощуванні здатності оперативної взаємодії, в тому числі участь у навчаннях НАТО і т.д. Таким чином, ми вже багато робимо як альянс, і я передбачаю, що будемо робити більше», - зазначив генсек.

Расмуссен нагадав, що існує значна різниця між статусом члена НАТО та положенням партнера, але не члена НАТО, якою є Україна. Стаття 5 Північноатлантичного договору, яка встановлює обов'язки колективної оборони, стосується тільки до членів НАТО.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія категорично проти спроб втягнути Україну в НАТО.

Північноатлантичний альянс розгляне питання про розміщення своїх військ у Східній Європі на постійній основі у зв'язку з посиленням напруженості між Росією та Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

397