Претензії до лідера «УДАРу» Віталія Кличка, що він не скористався «хребетним правом», щоб вплинути на членів виборчої комісії від «УДАРу», з боку активного учасника Майдану Лесі Оробець виглядають щонайменше дивними. Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу «Перспектива» Євген Черненко.

«Навіть якщо виключити той факт, що зняття Лесі Оробець з виборів було ініційоване її однопартійцями з «Батьківщини», претензії Оробець до Кличка виглядають щонайменше дивними. По суті, в ході організованого нею скандалу в парламенті Оробець звинуватила Кличка у тому, що він відмовився впливати на прийняття рішення членами комісії від «УДАРу», по суті відмовився змушувати їх порушувати закон», - зазначив Черненко.

«Така претензія з вуст представників режиму Януковича, за яких суди, прокуратура, виборчі комісії управлялися за дзвінком із Банкової, виглядала б органічно. Але не з вуст Оробець, яка була активною учасницею Майдану. За що тоді люди виходили і гинули на Майдані? За те, щоб зберегти «хребетне право»? Ні, звичайно! Якщо є закон, члени комісії, від кого б вони не були призначені, зобов'язані керуватися лише законом, а не вказівками лідерів партій та політичною доцільністю. Якщо закон був порушений, а він в цьому випадку, очевидно, був порушений, то ні Кличко, ні Тимошенко, ні Оробець не мають ні юридичного, ні морального права змушувати своїх людей у комісії ігнорувати цей факт. У цьому плані Кличко вчинив порядно щодо киян і Майдану. А Оробець, яка була попереджена про порушення заздалегідь і разом зі своїми юристами не виправила ситуацію, - навпаки. І про це треба прямо говорити», - вважає політолог.

Нагадаємо, Київська виборча комісія скасувала реєстрацію кандидатом у мери Києва народного депутата Оробець. Своє рішення комісія мотивувала тим, що Оробець балотується в мери як самовисуванець й одночасно з цим очолює список партії на виборах до Київради, що прямо заборонено законодавством.

У знятті з виборів Оробець звинуватила Кличка, аргументувавши це тим, що він не дав вказівку членам комісії від «УДАРу» заблокувати рішення. Кличко в розмові з Оробець заявив, що не має права впливати на процес прийняття рішень членами комісії.

У свою чергу народний депутат України від фракції «УДАР» Ірина Геращенко зазначила, що «УДАР» категорично проти зняття Оробець з виборів, про що було сказано у відповідній заяві керівництва партії. «Ми сподіваємося, що це рішення буде оскаржено в суді і всі зможуть взяти участь у виборах міського голови. Ми за чесну конкуренцію. Але Лесі треба поставити запитання про професіоналізм своїх юристів», - зазначила народний депутат. «Як пояснили мені наші юристи, Лесині співробітники дещо нахомутали і неправильно подали документи, в яких є розбіжності: вона зареєстрована як самовисуванка в мери і при цьому безпартійна очолює список партії в Київраду», - написала Геращенко у Facebook. За її словами, Оробець вказали на це 29 квітня під час реєстрації, однак її юристи так і не виправили цю проблему.

Також стало відомо, що ініціатором рішення стали представники «Батьківщини» в комісії - партії, до чиєї парламентської фракції входить народний депутат Оробець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218