Глава Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко звільнив керівника Київського метрополітену Володимира Федоренка за непрозорі схеми закупівель.

Як повідомляє «УНІАН», про це Бондаренко сказав сьогодні на зустрічі з лідерами церков України.

«Київський метрополітен закуповує деталі для рухомого парку на 75 млн грн. Був проведений тендер за цими закупівлями з двома учасниками - виробником цих деталей та посередником, який купує деталі на заводі і перепродує. Сталося так, що виграв посередник, і деталі були придбані на 35% дорожче, ніж у виробника. А куди пішли ці 35%, можна тільки здогадуватися», - сказав він.

Також, за словами глави КМДА, керівник метрополітену не хотів впроваджувати електронний квиток у метро, який дозволив би прозоро враховувати надходження коштів від пасажирів.

Натомість використання жетонів у метрополітені дає можливість використовувати один і той самий жетон по кілька разів, не проводячи таке використання через фінансовий облік. «Це призвело до того, що надходження коштів від поїздок зменшилося, хоча кількість станцій і пасажирів зросли в останні роки», - сказав Бондаренко.

Також Бондаренко зазначив, що використання жетонів у системі оплати за проїзд в метро дозволяє отримувати прибуток власникам сервера, який збирає інформацію про обіг жетонів у системі метрополітену. Він пояснив, що той, хто має стосунок до сервера, отримує 0,75 копійки з кожного опущеного жетону у турнікет.

«За день через метро проходить 1,8 млн пасажирів і фактично по копієчці з кожного пасажира отримує дядько, який просто сидить на своєму сервері. Йому платите за фіскальні звіти», - сказав Бондаренко.

Нагадаємо, в середу, 14 травня, начальник КП «Київський метрополітен» Володимир Федоренко повідомив, що написав заяву про звільнення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132