Скандал довкола зняття Лесі Оробець з виборів мера Києва виглядає як технологічний хід на користь «Батьківщини», покликаний знизити рейтинг лідера «УДАРу» Віталія Кличка і так підвищити шанси офіційного претендента від «Батьківщини» на мерство у Києві - глави КМДА Володимира Бондаренка. Таку думку висловив президент Української Академії політичних наук Микола Михальченко.

«Якщо аналізувати ситуацію за всіма складовими, то очевидно, що скандал довкола зняття з виборів Лесі Оробець і наступне «ток-шоу» кандидата в парламенті інспіровані з метою пониження рейтингу Кличка. Що б не казала Оробець, самому Віталію її зняття з виборів абсолютно не потрібне. Сьогодні він абсолютний лідер мерських перегонів. Згідно з опублікованими соцдослідженнями, Кличко випереджає ту ж Оробець більш ніж у сім разів. Навіть якщо взяти сумнівну гіпотезу, що Леся Оробець свої можливі 5% голосів набирає серед потенційних прихильників Віталія, це не вплине якось істотно на загальний результат виборів. Кличко - безальтернативний лідер. Він може набрати й більше, і менше, ніж 50% голосів киян, які прийдуть на вибори. Але і в другому випадку, як і в першому, він перемагає», - сказав Михальченко.

За його словами, «найбільш очевидним вигодонабувачем від скандалу стає офіційний кандидат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко». «Більшість експертів сходяться на думці, що і самовисування кандидатом у мери члена фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Лесі Оробець, і ініціатива про її зняття з виборів, яка виходила, як з'ясував Мустафа Найєм, від члена комісії за квотою тієї ж «Батьківщини», і скандал у парламенті під камери зрежисовані в одному центрі. І, схоже, задовго до старту виборів. Те, що відбувається, виглядає як технологічний проект, покликаний знизити рейтинг лідера Кличка і тим самим підвищити шанси офіційного кандидата в мери від «Батьківщини» - теперішнього глави Київської міськадміністрації Володимира Бондаренка», - зазначив політолог.

При цьому він акцентував, що реалізація сценарію не призведе до очікуваного ефекту - обрання Бондаренка мером, оскільки рейтинг чинного глави КМДА в кілька разів нижчий від рейтингу Кличка. «Цілком ймовірно, що сценарій готувався, коли ще ніхто не міг припустити, що лідерство Кличка буде таким переконливим. Скандал зі зняттям Лесі Оробець з виборів міг би вплинути на результат виборів тільки в разі зовсім невеликого розриву голосів за Кличка і Бондаренка. Але за наявного стану це просто неможливо», - сказав Михальченко. І зазначив, що «режисери скандалу, напевно, це також розуміють. Але часом у виборчих штабах існує сильна інерція. Якщо проект розроблений, схвалений і запущений, зупинити його досить важко».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155