В Україні 25 травня, у день президентських виборів, відбудеться «Національний екзит-пол-2014». Про це сьогодні на прес-конференції в Києві повідомила директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

Проведе його консорціум «Національний екзит-пол 2014», до якого входять фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. За роботою спостерігатимуть міжнародні та громадські спостерігачі.

За словами Бекешкіної, на сьогодні всі переконалися, що екзит-пол це не тільки елемент шоу, але й дуже важливий засіб контролю та «профілактичний засіб, особливо для такої країни, як наша.

Вона прогнозує, що їхній екзит-пол буде не єдиним, але Національний екзит-пол відрізнятиметься максимальною відкритістю. «Наш екзит-пол не прив'язаний до жодної політичної сили, до жодного політика», - сказала вона.

За словами соціолога, «Національний екзит-пол-2014» фінансово підтримується Міжнародним фондом «Відродження», програмою Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національним фондом підтримки демократії (США), РАСТ, проектом Inter та Європейським Союзом, повідомляє «УНІАН».

Результати загальнонаціонального опитування оприлюднюватимуться 25 травня тричі. Першого разу - о 14 годині консорціум розповість про хід голосування, другого - відразу після закриття виборчих дільниць, тобто до 20.00 будуть оприлюднені перші результати голосування. Уточнені результати екзит-полу планується оголосити близько 23.00.

Виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Наталія Харченко розповіла, що опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова.

Вона повідомила, що екзит-пол планується провести на 400 виборчих дільницях. Всього планується опитати близько 17 тис. респондентів. Для цього буде залучено близько тисячі інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання.

Екзит-пол проводитиметься у всіх регіонах України, окрім Криму. Організатори прогнозують певні складності в Донецькій та Луганській областях, тому там будуть залучені додатково так звані «запасні дільниці».

Під час проведення екзит-полу застосовуватиметься методика «таємного голосування».

Голова Наглядової ради проекту «Національний екзит-пол-2014» Ігор Когут переконаний, що підготовка до проведення екзит-полів свідчить, що вибори відбудуться: «Говорячи про те, що екзит-пол уже готується, профінансований і вироблена методологія, виготовлені всі підготовчі документи, підібрані дільниці тощо. Свідчить, що вибори повинні відбутися за будь-якої погоди. Не знаю, який має відбутися форс-мажор, але якщо є екзит-пол, то є вибори».

Він зауважив, що екзит-пол готується на два тури, але вперше усі б зраділи, якби вибори відбулися в один тур, враховуючи політичну та економічну ситуацію в країні.

Як відомо, вперше екзит-пол, заснований фондом «Демократичні ініціативи», був проведений в Україні під час парламентських виборів 1998 року.

Як раніше повідомляв ForUm, позачергові президентські вибори в Україні призначені на 25 травня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136